Facebook en Instagram willen jouw foto’s gebruiken voor AI: hoe voorkom je dit?

Ai Instagram Facebook

Vanaf eind juni gaat Meta jouw Facebook- of Instagramposts gebruiken om AI-modellen te trainen. Wat gebeurt er met je gegevens? En kun je voorkomen dat jouw foto’s en berichten gebruikt worden?

Welke gegevens gebruikt Meta?

Heb jij een Facebook- of Instagramaccount? Dan heb je als het goed is laatst een mail gekregen over het nieuwe privacybeleid van Meta. Hierin schrijft het techbedrijf dat ze meer AI-functies, zoals een chatbot en een programma waarmee je plaatjes kunt laten maken, gaan uitbrengen in de apps. 

Er is veel data nodig om deze AI-modellen te trainen en hiervoor wil Meta jouw gegevens gebruiken. Het gaat om je berichten, foto’s, bijschriften en chatberichten die je naar een AI stuurt. 

Wat gebeurt er met je gegevens?

Hoe het trainen van de AI-modellen er precies uitziet, legt Meta niet uit. Het is daarom onduidelijk hoe jouw gegevens precies worden verwerkt en hoe ze mogelijk terugkomen in de AI-functies van de apps. 

Hoe zit het met je privacy?

Als Meta jouw data gebruikt, wordt het geanonimiseerd. Hierdoor heeft het, volgens het bedrijf zelf, minder impact op je privacy. Ook blijven privéberichten gewoon privé. Direct messages (DM’s) die je naar je vrienden stuurt, worden dus niet gebruikt om AI te trainen. 

Hoe voorkom je dat jouw foto’s worden gebruikt?

Je kunt tot 26 juni 2024 bezwaar maken tegen het gebruik van jouw gegevens om AI te trainen. In de mail van Meta over het nieuwe privacybeleid staat een link onder ‘het recht om bezwaar te maken’. 

Je komt dan bij een formulier waar je het land waar je woont, het e-mailadres dat aan je account gekoppeld is en jouw reden voor bezwaar invult. Meta verwoordt dit als ‘Laat ons weten welke invloed deze verwerking op je heeft.’ Hier kun je invullen dat je niet wilt dat jouw gegevens gebruikt worden. Je krijgt dan (als het goed is) als gauw een mail dat je verzoek goedgekeurd is. 

Zo maak je bezwaar via de Instagram-app

Heb je (nog) geen mail van Meta gekregen of kun je hem niet vinden? Dan kun je ook via de apps zelf bezwaar maken. Bij Instagram werkt dat als volgt: 

  1. Ga naar je profiel en klik op het menu (drie horizontale streepjes) rechtsboven. 
  2. Scrol naar onder tot je ‘Info’ ziet. Klik daarop. 
  3. Klik op ‘Privacybeleid’. Er opent dan een nieuwe pagina. 
  4. Bovenaan staat een tekst over het bijwerken van het privacybeleid. Klik in de tekst op de blauwe link onder ‘recht om bezwaar te maken’. 
  5. Vul het formulier in zoals hierboven beschreven. 

Zo maak je bezwaar via de Facebook-app

Ook via de Facebook-app kun je het bezwaarformulier vinden. Dat doe je als volgt:

  1. Klik rechtsonder op je menu en klik op het tandwieltje met 'Instellingen en privacy’.
  2. Klik vervolgens op ‘Instellingen’.
  3. Scroll helemaal naar beneden tot je ‘Privacybeleid’ ziet staan en klik dat aan. Er opent dan een nieuwe pagina. 
  4. Bovenaan staat een tekst over het bijwerken van het privacybeleid. Klik in de tekst op de blauwe link onder ‘recht om bezwaar te maken’. 
  5. Vul het formulier in zoals hierboven beschreven.