Facebook heeft jarenlang bel- en sms-informatie verzameld van Android-gebruikers

facebook-android-dataverzameling-180325.jpg

Facebook heeft jarenlang de bel- en sms-geschiedenis van Android-gebruikers opgeslagen, zonder dat gebruikers hier toestemming voor hadden gegeven. Volgens Tweakers kan het sociale netwerk tegenwoordig niet zomaar meer bij de privacygevoelige informatie.

De gegevensverzameling kwam naar buiten nadat een man uit Nieuw-Zeeland een archief had gedownload van alle gegevens die Facebook van hem had verzameld. Tot zijn verbazing stond in dit archief met wie hij had gebeld.

Toestemming tot contactpersonen

Het enige wat Facebook nodig had om de bel- en sms-geschiedenis te lezen, was de toestemming om contactpersonen uit te lezen. Volgens Facebook zorgt deze toestemming ervoor dat je gemakkelijker vrienden op Facebook kunt vinden. Het is niet duidelijk waarvoor ze de bel- en sms-gegevens precies hebben gebruikt.

Niet meer mogelijk

Het verzamelen van gegevens was overigens alleen mogelijk bij telefoons met een oudere Android-versie dan 4.1 (Jelly Bean). In oktober 2017 heeft Google de ondersteuning voor de oudere Android-versies stopgezet, waardoor het voor Facebook niet meer mogelijk is om de belgeschiedenis uit te lezen.

Hoe veilig zijn jouw privégegevens bij Facebook?

In de radio-uitzending van afgelopen zaterdag besteedde Radar aandacht aan de veiligheid van privégegevens bij Facebook. Techdeskundige Danny Mekić vertelt: 'Ik kan me niet voorstellen dat ze geen data hebben van mensen uit andere landen, terwijl overal in de media alleen geschreven wordt over de Amerikaanse data die ze hebben verzameld. We gaan in de toekomst dus ontdekken of ze ook Europese data in huis hebben.'Zo vraag je op wat Facebook van je weetHoe verwijder je je Facebook-account?

Facebook biedt verontschuldigingen aan

De baas bij Facebook, Mark Zuckerberg, heeft in advertenties in Britse en Amerikaanse bladen zondag zijn verontschuldigingen overigens aangeboden voor het lekken van gegevens van klanten via het databedrijf Cambridge Analytica. Hij maakt excuus voor de vertrouwensbreuk die is veroorzaakt omdat een bureau dat zich bezighoudt met politieke strategieën gegevens van circa 50 miljoen Facebookgebruikers wist te bemachtigen. Volgens Zuckerberg is de informatie gelekt door een app die een universitair onderzoeker had aangebracht.

Zuckerberg onderstreept dat het de verantwoordelijkheid van Facebook is, om gegevens te beschermen. Europees commissaris van justitie en consumentenrecht, Vera Jourova, gaat naar eigen zeggen de Facebookleiding een brief schrijven waarin ze nog meer uitleg over de affaire eist, met name over de gevolgen voor Europese gebruikers. Jourova zegt in de Duitse krant Bild am Sonntag dat de brief maandag wordt verstuurd.

In Groot-Brittannië waren Zuckerbergs excuses te lezen in de The Sunday Telegraph,The Sunday Times, Mail on Sunday, The Observer, Sunday Mirror en Sunday Express. In de VS stond de advertentie in The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal.

Bron: Tweakers / ANP