Facebook spiekt bij gebruikers VPN-dienst Onava

facebook-spiekt081017.jpg

De populaire VPN-app Onavo Project is in 2013 gekocht door Facebook. Dat blijkt uit onderzoek van The Wall Street Journal. Het bedrijf van Mark Zuckerberg kon stiekem meekijken met gebruikers en zo onder meer zien welke apps en diensten populair waren. Deze data leidde volgens de krant tot de aankoop van WhatsApp.

Met een VPN-app kunnen gebruikers surfen via een versleutelde verbinding. Onavo Project is zowel op Android als op iOS beschikbaar. In de gebruiksovereenkomst van de gratis app staat dat de toepassing gegevens van gebruikers mag verzamelen, analyseren en doorverkopen. De website van Onava schrijft echter dat het bedrijf 'jouw persoonlijke informatie beschermt'. De app is al tientallen miljoenen keren geïnstalleerd.

Overname WhatsApp

Facebook heeft toegang tot data van gebruikers via de servers van de app: welke sites ze bezoeken en welke apps ze hebben geïnstalleerd. Het bedrijf kan ook zien waarvoor een internetverbinding wordt gebruikt: bijvoorbeeld om video's te streamen of te videobellen. The Wall Street Journal zegt dat op basis van deze data Facebook besloot om WhatsApp over te nemen

Ontwikkelingen op basis van data

Facebook zou daarnaast de livevideo-functie in de Facebook-app hebben gebouwd op basis van de Onava-data. De krant stelt ook dat Facebook van plan is om een concurrent voor de video-app Houseparty te ontwikkelen.

Wil je meer weten over wat een VPN precies doet? Radar zocht het uit.Wat is VPN en hoe veilig is deze versleutelde verbinding?

Bron: RTL Z