Factuurfraude: 140 duizend euro kwijt, banken doen niets

Na lang sparen kun je eindelijk beginnen aan de bouw van je droomhuis. De eerste factuur van het bouwbedrijf voor het klaarmaken van de kavel is binnen. Vanwege het hoge bedrag laat je de bank de rekening van ruim 140 duizend euro overmaken naar het bouwbedrijf. Dan blijkt dat het bouwbedrijf het geld nooit heeft ontvangen. Je komt erachter dat de factuur vervalst is.

Het geld is terecht gekomen bij een Roemeense bende. Je eigen bank en de bank van de Roemeen geven niet thuis en trekken hun handen ervanaf. Het bedrag is verdwenen. Wat kun je doen? Hoe zit het met de zorgplicht van de banken, zijn ze niet verplicht te controleren waarnaartoe ze het geld overmaken?

'Er leek niks mis met de factuur'

Eerst denkt het stel dat alles goed is gegaan. 'Er leek niks mis met de factuur. Toen het geld na een week niet op de rekening van het bedrijf verscheen, hadden we door dat er iets mis was', vertelt de gedupeerde vrouw. Ze wil niet met haar eigen naam in de uitzending.

Ze nemen contact op met de Rabobank die de overboeking voor hen had uitgevoerd. 'We hebben het uit handen gegeven omdat wij zelf de overboeking van 140 duizend euro niet kunnen doen omdat op internetbankieren een beperking zit van 50 duizend euro', aldus de vrouw.

Factuur onderschept

Ze komen erachter dat het rekeningnummer op de factuur is veranderd. De factuur van het bouwbedrijf werd onderschept. 'Mogelijk in een postsorteercentrum', aldus Nicolette Heijkant, de advocaat van het stel. De factuur werd vervalst en vervolgens alsnog bezorgd bij het paar.

Het enorme bedrag, wat deels spaargeld en deels erfenis was, is overgemaakt naar een ING-rekening van een Roemeen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het stel is wanhopig: 'Onze wereld stortte in toen we er achter kwamen dat er iets niet goed was gegaan met de transactie.'

'Factuurfraude komt regelmatig voor'

Volgens Fleur van Eck, directeur van de Fraudehelpdesk, komt dit soort factuurfraude regelmatig voor. 'We hebben dit jaar ruim 90 meldingen gekregen, waarbij het gaat om een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro.'

Banken geven niet thuis

Bij het ontdekken van de fraude wordt de ING Bank meteen ingeschakeld. De bank blokkeert de rekening meteen, maar dan is het al te laat. Er staat nog maar 3000 euro op de rekening. De rest van het geld is al verdwenen.  

De vrouw vindt dat bij de ING alarmbellen hadden moeten afgaan: 'Hoe kan het dat er in een dag 140 duizend euro wordt bijgeschreven en het in een paar dagen volledig is opgemaakt? Zij hadden ook een melding van een ongebruikelijke transactie moeten krijgen.'

Geld is verdwenen

Het geld is weg. Het stel klopt aan bij de Rabobank die het geld in opdracht van het stel heeft overgemaakt. 'Zij wijzen alle aansprakelijkheid van de hand', zegt advocaat Heijkant. 'In het kort komt het er op neer dat zij geen melding hebben gekregen toen ze de overboeking uitvoerden'.

IBAN-Naam Check

Volgens de Rabobank ben je als consument zelf verantwoordelijk voor het gebruik van het juiste IBAN-nummer. Het interne boekingssysteem waar de bank gebruik van maakt, als de klant een betaalopdracht geeft, is op dit moment niet ingericht met de IBAN-Naam Check.

Wat kun je doen?

Een valse factuur is lastig te herkennen. Ook bij deze factuur is op het eerste gezicht niks te zien. Je kunt wel een IBAN Naam Check doen. Dan krijg je als particulier bij internetbankieren of in de app een waarschuwing als de naam van een klant bij een betaling anders is dan de naam die bij de bank bekend is. Bij een interne boeking bij de bank zelf geeft de klant de gegevens van de factuur door en verifieert de bank vooral of de opdrachtgever ook de rekeninghouder is. Op dit specifieke geval van het gedupeerde stel wil de Rabobank niet ingaan.

Ook de ING, waarbij de Roemeen een rekening kon openen, geeft niet thuis. Het stel probeert nu via een rechtszaak de schade te verhalen bij zowel de Rabobank als de ING. Ze zijn nog steeds vol van emoties: 'We zijn heel boos op de banken en dat doet veel met ons. We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Het is gewoon een te groot bedrag om je geen zorgen over te maken'.

Forumreacties

89
  • Door Radar

Je hebt een kavel gekocht om een huis op te bouwen. Het bedrijf dat de grond bouwklaar maakt, stuurt per post de eerste factuur, €140.000. Een flinke smak geld. Omdat het geld op je spaarrekening staat, geef je de bank opdracht het bedrag over te maken. En dan blijkt dat het bedrijf het geld nooit heeft ontvangen. Na onderzoek kom je er achter dat het rekeningnummer op de factuur veranderd is. Je hebt het enorme bedrag, wat deels spaargeld en deels erfenis was, overgemaakt naar een Roemeen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Je eigen bank en de bank van de Roemeen geven niet thuis en trekken hun handen er vanaf. Je bent wanhopig. Hoe zit het met de zorgplicht van de banken, zijn ze niet verplicht te controleren waar ze het geld naartoe overmaken? Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/tv-uitzending-05-11-2018/

  • Door Moneyman

Ik ben nu al benieuwd hoe de eigen verantwoordelijkheid vorm krijgt in de uitzending.

  • Door Lady1234

Kan dan niet de Rabo zijn, want die zouden al sinds september 2017 naam/nummer controle uitvoeren.