Faillissement dreigt voor boekenketen Polare

Voor Polare dreigt een faillissement. Het bedrijf verwacht volgende week uitstel van betaling aan te vragen. De boekwinkels van Polare blijven in ieder geval nog tot dinsdag dicht.

Dat maakte Polare vrijdagmiddag bekend op een persconferentie in Bussum.

Volgens president-commissaris Carel Bikkers van Polare weigeren het Centraal Boekhuis (CB) en drie grote uitgevers mee te werken aan een doorstart. Volgens Bikkers dreigt Polare failliet te gaan door die onwil van het CB en de uitgeverijen om mee te werken aan een redding van het bedrijf. Met de banken is al overeenstemming bereikt over een forse afschrijving van de schulden.

Bikkers gaf aan dat er nog een 'theoretische' mogelijkheid is dat er voor dinsdag een redding komt. Daarvoor zal de boekensector over de brug moeten komen, stelde hij. 'De sector zal bij een faillissement van Polare een aanzienlijk stuk van de omzet zien verdampen. Kleine schrijvers en uitgevers zullen uit de schappen verdwijnen. We mogen dit culturele erfgoed niet laten vallen. Ik doe daarom een oproep aan iedereen die het boek een warm hart toedraagt.'Van Selexyz naar Polare

Hieronder een chronologie van het bedrijf:

13 januari 2012: Selexyz praat met investeerder, waarmee het voortbestaan van de verliesgevende boekhandelketen naar eigen zeggen op lange termijn is verzekerd. Het gaat volgens het bedrijf, dat al enige tijd financiële problemen had, om een 'strategische investering'.

22 maart 2012: Selexyz vraagt uitstel van betaling aan omdat het bedrijf, de bank en schuldeisers het niet eens konden worden met een potentiële investeerder.

27 maart 2012: Bewindvoerder Jan Dingemans van Selexyz praat over samenwerking met de handelaar in tweedehandsboeken De Slegte. Ook zijn er volgens hem andere partijen die Selexyz willen overnemen.

3 april 2012: ProCures, het investeringsbedrijf achter De Slegte, neemt Selexyz over. Na een versneld boekenonderzoek is de investeerder eigenaar van alle winkels en de webshop, waarmee een dreigend faillissement is afgewend.

6 juni 2013: De samengevoegde boekhandels De Slegte en Selexyz gaan verder onder de naam Polare. Bij de fusie werd ook een reorganisatie ingezet. Hierbij verloren zo'n 120 mensen hun baan.

28 november 2013: Polare schrapt 75 arbeidsplaatsen in Nederland wegens 'de sterk gekrompen omzet' in de boekensector. Het gaat om 54 van de in totaal 336 voltijdsbanen bij het bedrijf.

13 januari 2014: Polare krijgt voorlopig geen boeken meer van Leverancier CB (voorheen Centraal Boekhuis) wegens een betalingsachterstand.

20 januari 2014: Polare en CB hebben overeenstemming bereikt over hernieuwde leverings- en betalingsvoorwaarden. Polare krijgt weer boeken van zijn leverancier.

27 januari 2014: Alle 20 Nederlandse winkels van Polare sluiten 'tijdelijk' hun deuren, met het oog op een 'strategische heroriëntatie'. Ook de webshop gaat op zwart. Polare is in gesprek met verschillende partijen over het voortbestaan van de onderneming.

28 januari 2014: Polare is volgens directeur Jan van de Wouw in gesprek met twee investeerders om de winkels te heropenen. De partijen zouden 2 tot 3 miljoen in het bedrijf willen steken.

7 februari 2014: Het Centraal Boekhuis (CB) en drie grote uitgevers weigeren mee te werken aan een doorstart. Polare verwacht uitstel van betaling te moeten aanvragen. De boekhandels blijven dicht.

Bron: ANP