Familie geeft vaker toestemming voor donatie sinds donorwet

2023operatie.png

De nieuwe donorwet ging bijna twee jaar geleden in. Uit een analyse van Trouw blijkt dat nabestaanden sindsdien vaker toestemming geven voor orgaandonatie. In 60 procent van de gevallen was de familie namelijk akkoord met de donatie. In 2018 en 2019 lag dit percentage nog rond de 45 procent. De krant baseert haar analyse op de cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Heb je zelf geen keuze doorgegeven over orgaandonatie? Dan staat bij iedere volwassene in het register dat er ‘geen bezwaar’ is tegen donatie.

‘Geen bezwaar’

Inmiddels geldt dit bijna voor een kwart van de 18-plussers. Artsen gaan wel altijd in gesprek met nabestaanden. De familie kan bij ernstige bezwaren de donatie nog blokkeren, maar dat gebeurt slechts in 15 procent van de gevallen.

Moeilijke keuze voor familie

'Vroeger stond bijna 60 procent niet in het donorregister', zegt Farid Abdo, intensivist op het Radboudumc. In die gevallen moest de arts de familie voor een keuze stellen: 'Uw dierbare staat niet geregistreerd, maar kán organen doneren. U moet de keuze maken.' Voor velen was dit een lastige vraag op een al moeilijk moment. De nieuwe donorwet heeft hier wat verandering in gebracht.

Bronnen: Trouw, ANP