background branding

Bloed doneren wordt makkelijker voor homo- en biseksuele mannen

25meibloeddoneren.jpg

Bloed- en plasmadonatie wordt mogelijk gemaakt voor mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. Voortaan is het gedrag leidend. Bloedbank Sanquin gaat het besluit of iemand wel of geen donor mag worden vanaf januari volgend jaar baseren op een vragenlijst over iemands gedrag, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten.

Tot 2015 was het voor seksueel actieve homo- en biseksuele mannen helemaal niet toegestaan om bloed te doneren. Dat was zo, omdat zij statistisch een hoger risico lopen op infectieziekten als hiv, het seksueel overdraagbare virus dat aids veroorzaakt. De uitsluiting werd door veel mannen als discriminerend ervaren.

Nu mogelijk voor mannen die een 'duurzame monogame relatie hebben'

Vervolgens werd de regel dat bloeddonatie alleen mocht als de donor in de vier maanden daarvoor geen seks hadden gehad. Na onderzoek werden vorig jaar de regels pas echt versoepeld. Bloed- en plasmadonatie werd mogelijk voor mannen die een 'duurzame monogame relatie' hebben met andere mannen. Dat wil zeggen dat ze langer dan een jaar samen zijn. Ook wie vier maanden geen seks had, mocht blijven doneren.

Radar besteedde eerder ook aandacht aan een vergelijkbaar uitsluitingsbeleid van bloedbank Sanquin. Een vrouw die al jaren samen was met een partner die oorspronkelijk uit Angola kwam - een risicogebied, volgens de bloedbank - kreeg drempels opgeworpen voordat ze bloed kon geven.

Aanvullende vragenlijst geeft aan of mensen wel of geen verhoogd risico lopen

Door de aanvullende vragenlijst moet straks duidelijk worden of mensen die bloed willen doneren door hun gedrag wel of geen verhoogd risico lopen. Een belangrijke vraag kan dan bijvoorbeeld zijn of iemand die wisselende bedpartners heeft altijd een condoom gebruikt.

Kuipers vindt het een goede zaak dat de bloedbank deze wijziging wil doorvoeren. 'Ik ben blij dat individueel risicogedrag leidend wordt bij het donorselectiebeleid en niet iemands geaardheid.'

Bron: ANP