Hoe word je bloeddonor?

09062021bloeddoneren.jpg

Jaarlijks zijn er een hoop mensen die extra bloed nodig hebben omdat ze ziek zijn en alleen beter kunnen worden door een bloedtransfusie te ondergaan. Hun leven hangt op dat moment af van bloeddonaties en hoe mooi is het dat je hier iets in kunt betekenen? Maar hoe word je bloeddonor en welke stappen moet je hier eerst voor zetten? 

Als je de keuze hebt gemaakt om bloeddonor te worden, moet je eerst een online check doen op de website van Sanquin. Tijdens deze check beantwoord je een aantal vragen over jezelf, waaronder je geslacht, leeftijd, of je ooit zelf een bloedtransfusie hebt ondergaan of een transplantatie hebt gehad en of je een chronische ziekte hebt. Aan de hand van de antwoorden wordt bepaald of jij bloeddonor mag worden. Wanneer je door de check heen bent kun je je aanmelding voltooien en een afspraak maken bij de dichtstbijzijnde Sanquin-locatie. 

Afspraak bij een donorarts

De afspraak die je maakt, maak je om gecheckt te worden door een donorarts. Die voert een fysieke controle uit en vertelt je meer over het geven van bloed. Je gaat tijdens deze afspraak dus nog geen bloed doneren, maar er worden wel een paar buisjes afgenomen die nagekeken worden in het lab.

Dit zegt je bloedgroep over jou

Check in het lab

In het lab kijkt Sanquin je bloed na en wordt je bloedgroep bepaald. Het is goed om te weten dat ook na elke donatie die je zal doen je bloed nagekeken wordt. Als hier een afwijkend resultaat uitkomt wordt je hiervan op de hoogte gebracht, zo hou je als bloeddonor onbedoeld je gezondheid ook extra in de gaten.

Binnen twee weken doneren

Wanneer er niets afwijkends wordt gevonden ontvang je een uitnodiging om bloed te komen doneren. Dit mag op alle Nederlandse Sanquin-locaties, je bent dus niet gebonden aan de plek waar je de eerste check hebt laten doen. Het is de bedoeling dat je binnen twee weken na het ontvangen van de uitnodiging komt doneren, omdat de bloedbank op dat moment verlegen zit om bloed uit jouw bloedgroep. 

Bron: Sanquin