background branding

Zo kom je goed je bloeddonatie door

09062021bloeddonatie.jpg

Steeds meer mensen maken de keuze om bloeddonor te worden en op deze manier andere mensen te helpen en zelfs levens te redden. Na het doen van een bloeddonatie kun je je soms moe voelen en word je geadviseerd om 24 uur niet te sporten. Maar zijn er ook manieren om makkelijker door een bloeddonatie te komen en je niet te moe te voelen?

Die vraag stelden we aan bloedbank Sanquin. 

Goed eten en ontspannen

Volgens Sanquin hoef je op de dag dat je bloed gaat doneren niets speciaals te doen: 'Bloed geven is niet moeilijk en gaat vanzelf. Je lichaam maakt het bloed vanzelf weer aan. Het is wel belangrijk dat je op die dag goed eet en drinkt, het liefst water. Dit voorkomt flauwtes. Daarnaast helpt het om ontspannen te zijn, van te veel stress kun je een hoge bloeddruk krijgen die je gevoeliger maakt voor duizelingen.'

Niet sporten na donatie

Na het doneren raadt Sanquin aan je niet te zwaar in te spannen. 'Je hebt tijdens de donatie toch wat minder vocht en/of rode bloedcellen in je lichaam. Wacht dus een dagje met sporten en doe het verder even rustig aan', is het advies. 

Hoe word je bloeddonor?

Is het doen van een bloeddonatie nog een stapje te ver voor je en wil je eigenlijk eerst weten hoe je nu precies bloeddonor wordt? Lees dan ons eerdere artikel waarin we je precies uitleggen hoe je bloeddonor wordt.