background branding

Familiebezoek in België weer mogelijk

20200530 belgiegrens.jpg

Mensen met familie in België kunnen die vanaf zaterdag weer bezoeken, en Belgen kunnen ook naar buurlanden reizen om hun familie daar te zien. Dat heeft de Belgische regering besloten.

In maart sloot België de grenzen voor 'niet-essentiële reizen', waar familiebezoeken onder vielen. 'Landgenoten met familie in een van onze buurlanden zullen vanaf morgen die mensen dus opnieuw kunnen bezoeken. De Belgische politiediensten worden op de hoogte gebracht van dit nieuwe feit', schrijft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem vrijdag op Facebook. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat Nederlanders ook weer naar België kunnen reizen.

Blij

Minister Ferd Grapperhaus is blij met het nieuws. 'Mooi dat de Nederlands-Belgische grens weer opengaat voor familiebezoek', schrijft hij op Twitter. 'Dat is een steun voor het hart!' De bewindsman had de afgelopen tijd veel contact met de Belgische regering over haar grensbesluit.

Bewijs meenemen

Mensen die hun familie willen bezoeken, moeten een vorm van bewijs meenemen, zegt een woordvoerder van De Crem tegen het Belgische dagblad De Standaard. 'Je moet ook kunnen aantonen dat je naar familie gaat, met een document of mail, met een adres. De focus ligt niet op controle, maar zorg dat je kan aantonen dat je naar familie gaat mocht er een politiecontrole zijn. We hebben niet bepaald tot welke graad je mag gaan, maar het moet dus wel familie zijn.'

Update: Na familiebezoek is ook winkelen in België weer toegestaan.

Limburgers mogen de grens met België weer oversteken om er boodschappen te doen, en omgekeerd. De Belgische grensstreek is bij veel Limburgers populair, bijvoorbeeld om goedkoper te tanken. Ook dat mag weer

Bron: ANP