Feit of fabel: Het maakt niet uit of je je haren wast met shampoo of douchegel

douchen.jpg

Stel, je bent op vakantie en hebt alleen douchegel bij je. Kan je dat gebruiken voor je haar?

Wanneer je een fles shampoo met een fles douchegel vergelijkt, blijkt een derde van de ingrediënten hetzelfde te zijn. Is er verder überhaupt verschil tussen shampoo en douchegel of is het puur marketing?

Deels dezelfde stoffen

‘De stoffen die hetzelfde zijn, zijn de stoffen die ertoe doen’, zegt hoogleraar organische chemie Leo Jenneskens van de Universiteit Utrecht in NRC.

Er zitten dezelfde zepen in die je haar en huid schoonmaken. Daarnaast is de stof die schuimend werkt en vuil laat oplossen (cocamidopropylbetaïne) hetzelfde in shampoo en douchegel, net als de conserveringsmiddelen.

Verschillende hoeveelheden

Het verschil zit hem voornamelijk in de hoeveelheden. Bijvoorbeeld bij het verdikkingsmiddel, waarvan in douchegel meer zit. In shampoo zit weer een grotere hoeveelheid schuimmaker. Daarnaast zitten er in shampoo meestal stoffen die het haar beter doorkambaar maken.

Maar het grootste verschil tussen shampoo en douchegel is natuurlijk de geur. In douchegels zitten meestal meer parfums en vaak ook nog hydraterende stoffen voor een zachte huid.

Conclusie: Je kunt dus prima je haar met douchegel wassen. Het zal misschien wat meer naar bloemetjes ruiken en wat minder goed doorkambaar zijn, maar je hoeft wel maar één fles mee te sjouwen op vakantie.

Bron: Libelle / NRC