File vermijden met applicatie voor smartphone

Automobilisten kunnen vanaf dinsdag de file vermijden met de gratis applicatie FileWekker op hun mobiele telefoon. De applicatie geeft een seintje als er geen of weinig oponthoud is op het traject dat de automobilist opgeeft. Dat meldde de Taskforce Ontspits.

De Taskforce Ontspits is een initiatief van overheden en het bedrijfsleven in de regio Amsterdam. Het platform bestaat sinds 2008. Het wil het aantal autokilometers in de ochtend- en avondspits eind volgend jaar met 5 procent hebben verminderd.

Automobilisten kunnen instellen welke filelengte zij acceptabel vinden op de vaste route naar hun werk. Zolang er nog te veel oponthoud is op het traject dat zij naar hun werk afleggen, staat het stoplicht van de FileWekker op rood. Als de vertraging voldoende is afgenomen springt het stoplicht op groen.

Hoewel de applicatie FileWekker heet, is het niet de bedoeling dat werknemers in bed blijven liggen tot de route naar hun werk filevrij is. ,,Het is juist efficiënt als zij alvast thuis gaan werken'', aldus de woordvoerster.

Bron: ANP