Financiering van auto's

Autodealers doen er alles aan om nieuwe auto’s te verkopen. Het feit dat u even geen geld heeft voor een nieuwe auto is geen probleem. De verkopers van tegenwoordig verkopen er gewoon een lening bij. Financiering noemen ze dat.

De rentepentages vliegen de koper vaak om de oren. De site van Toyota spiegelt de koper een rentepercentage voor van 11,9 %. Een eenvoudige rekensom leert dus dat wie 20.000 euro financiert en pas na een jaar betaalt 2380 euro extra betaalt voor zijn auto

Autodealers krijgen provisie op de verkoop van financieringen. Voor de koper is het belangrijk dat de hoogte van die provisie niet vastligt. Met andere woorden: de koper kan onderhandelen over het rentepercentage dat hij moet betalen.

Bij een normale lening moet de provisie gemeld worden. Bij de autofinancieringen geldt dit niet. GroenLinks Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis vindt dit onjuist en niet in het belang van de consument: “Veel consumptieve kredieten zijn ze ingewikkeld en ondoorzichtig dat de consument ze niet snapt. GroenLinks wil daarom dat voor consumptieve kredieten dezelfde regels gaan gelden als voor complexe financiële producten.