Fleswater versus kraanwater, wat is beter?

210218 drinkwater.jpg

De ene zweert bij zijn merk mineraalwater, de ander tapt steevast uit de kraan. Om de discussie aan de eettafel voor eens en altijd te beslechten: wie heeft gelijk?
 

Als je denkt aan je portefeuille, jouw gezondheid, het milieu en je smaakpapillen, wat drink je dan het beste? Gebotteld water en water uit de kraan op deze vier vlakken tegen elkaar afwegen brengt ons tot een glasheldere conclusie. 

Welk drinkwater is goedkoper?

Een pak van zes grote flessen mineraalwater van Evian of Spa Reine kost 0,72 euro per liter in de supermarkt. Ga je voor een kleinere hoeveelheid, betaal je meer. Waterbedrijf Vitens rekent (sinds de verhoging in 2021) 0,70 euro voor duizend liter water, plus enkele tientjes voor vastrecht. 

Ook als je voor een goedkoper merk mineraalwater kiest of bij een waterbedrijf met lagere tarieven bent aangesloten, is het duidelijk dat flessenwater honderden keren duurder is. Kraanwater is in Nederland overigens heel goedkoop. Bij onze zuiderburen bijvoorbeeld een glaasje van de kraan vijf keer zo duur. 

Is flessenwater gezonder?

Over de veiligheid van kraanwater is al veel inkt gevloeid. Nochtans is het in Nederland perfect drinkbaar op zowel biologisch als chemisch vlak. Meer nog: leidingwater moet aan veel strengere veiligheidseisen voldoen dan gebotteld mineraalwater. Van verontreinigingen is geen spoor wanneer het water onze kraan bereikt. Zelf nog eens filteren is dan ook overbodig. 

Ook als je kijkt naar de aanwezigheid van ziekmakende bacteriën en zware metalen, dan is er tussen beide soorten voor je gezondheid geen noemenswaardig verschil. Voor babyvoeding wordt door sommige partijen uit zekerheid flessenwater aangeraden: in kraanwater kunnen er iets hogere concentraties nitraten en mineralen zitten die voor ons geen gezondheidsrisico vormen, maar wel voor je allerkleinste. Volgens het Voedingscentrum is kraanwater wel gewoon veilig voor je baby, en hoef je het ook niet te koken.

Goed om te weten: Nederland voegt als een van de weinige landen wereldwijd geen chloor toe aan het gezuiverde water, om het te desinfecteren. Dat is bij ons niet nodig. Sinds 1976 wordt er Nederland ook geen fluor meer toegevoegd aan leidingwater.

Lood in kraanwater

Het kan voorkomen dat jouw kraanwater te veel lood bevat, bijvoorbeeld doordat het door oude loden leidingen stroomt. Dit kan gezondheidsrisico's veroorzaken. Weten of jij loden leidingen hebt? Zo herken je het en dit kun je eraan doen.

Wat is milieuvriendelijker?

De milieuimpact bepalen is niet zo eenvoudig als kijken naar de verpakking. Want plastic flessen worden toch gerecycled, en wat kan er mis zijn met glas? Dat zit zo: de co2-impact van uit de fles drinken is 150 keer groter dan van de kraan tappen. En in die berekening is de reiniging van het kraanwater al meegenomen. 

De plastic verpakkingen worden wel gerecycled, maar in dat proces gaat tien procent toch verloren. Glazen flessen dan? Ook niet, want die worden na acht keer gebruikt te zijn verbrijzeld en omgesmolten, wat ook veel energie vergt. Ook zijn glazen flessen zwaarder, waardoor er minder in een vrachtwagen geladen kunnen worden. 

Nu we het over vrachtwagens hebben: een fles water legt al snel een traject van honderden kilometers af, van de bron in het buitenland naar de fabrieken waar het wordt gebotteld, langs het distributiecentrum naar de verkooppunten. Daar komen heel wat uitlaatgassen en files bij kijken. En water uit de kraan? Dat heb je al in huis. 

En de smaak?

Over smaken en kleuren valt niet te twisten, zegt het Latijnse spreekwoord. Toch valt er iets te zeggen voor het idee dat marketing en gewoonte een rol spelen in onze voorkeur voor drinkwater. Verschillende blinde smaakproeven afgenomen in binnen- en buitenland tonen namelijk aan dat slechts een minderheid leidingwater van fleswater kan onderscheiden. In sommige studies kreeg leidingwater qua smaak zelfs de voorkeur.

Conclusie

Kraanwater wint het van fleswater op zowat elk vlak. Het is honderden keren goedkoper, de kwaliteit ervan wordt strenger bewaakt, het is net zo gezond, de milieubelasting is 150 keer kleiner en een grote meerderheid smaakt het verschil niet eens. Maar als je oude, loden leidingen hebt of babyvoeding bereidt, dan is fleswater mogelijk toch interessanter. Drink jij voortaan sneller een glaasje van de kraan?

Bron: Onderzoeksinstituut KWR, Voedingscentrum, Milieu Centraal, RIVM, UGent