background branding

Flitsbezorgers Getir, Gorillas en Flink bezorgen sigaretten aan minderjarigen | Radar Checkt!

Daar waar restaurants en cafés geen sigaretten meer mogen verkopen, zien flitsbezorgers dit als een gat in de markt. Maar houden zij zich ook aan de regels? Radar nam de proef op de som en wat blijkt: het is kinderlijk eenvoudig om als minderjarige sigaretten te laten bezorgen.

‘Een rookvrije generatie in 2040’, dat is het doel van de overheid dat staat beschreven in het Nationaal Preventieakkoord. Zo zal onder andere de prijs van tabak omhoog gaan en kun je op steeds minder plekken sigaretten kopen. 

2022: Verbod op alle sigarettenautomaten/verbod verkoop horeca.
2023: Verbod op de online verkoop van tabak.
2024: Verbod op de verkoop van tabak bij supermarkten.

Na 2030: Verdere geleidelijke afbouw van de verkoop van tabak. Eerst bij tankstations en daarna bij tabaks- en gemakswinkels. Zodat tabak alleen nog in speciaalzaken verkocht mag worden.

Heeft overheid wel aan flitsbezorgers gedacht?

Maar aan flitsbezorgers lijkt de overheid even niet gedacht te hebben. Ondanks dat zij onder het ‘online verkoop van tabak’ vallen en dit dus per 1 juli 2023 verboden is, hebben de bezorgdiensten nu nog vrij spel. Volgens de bezorgdiensten moet er volgens hun werkwijze gevraagd worden naar een legitimatie, maar in de praktijk nemen de bezorgers het niet zo nauw met deze regels.

We maakten drie verschillende accounts aan bij de drie flitsdiensten: Getir, Gorillas en Flink. We bestelden bij alledrie sigaretten in de steden Utrecht en Arnhem. De vraag in de app of je 18 jaar en ouder bent, beantwoordden we met ‘ja’. De bezorging lieten we aannemen door de 13-jarige Mare. Van alle negen bestellingen, is eenmalig door een bezorger van Gorillas om legitimatie gevraagd en zijn de sigaretten door de bezorger weer mee terug genomen. De overige acht bestellingen werden zonder enige vraag naar legitimatie meegegeven aan de 13-jarige Mare.

Kamervragen na bevindingen Radar

Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Don Ceder schrokken van de bevindingen van Radar. ‘Als dit de manier is waarop je controleert, gaat het niet goed. De werkgever heeft de verplichting om zeker te weten dat als ik iemand sigarettenverkoop dat die persoon 18 jaar of ouder is. Een werkgever moet er alles aan doen om er voor te zorgen dat je dat wel te weten krijgt.’ 

Jeanet van der Laan D66 vindt een boete voor de flitsbezorgers en het afleggen van verantwoording door de flitsbezorgers een logische optie. ‘Als je in de supermarkt iets verkoopt aan een minderjarige, kan je ook beboet worden dus waarom geldt dat dan niet ook voor flitsbezorgers.’

De toezichthouders NVWA geeft aan dat handhaving op flitsbezorgers niet makkelijk is en de pakkans bij bezorging zeer klein. Ceder geeft aan Kamervragen te gaan stellen om toch meer te gaan handhaven.

Reactie Flink

Flink-directeur Robin Kiesler wilde verslaggever Fons te woord staan, in tegenstelling tot Getir en Gorillas. ‘Voor alle producten die 18+ moet de levering goed gaan, dit mag niet gebeuren’, geeft Kiesler aan. ‘We zijn in gesprek met een nieuwe partij voor mystery shopping en we willen vandaag al aan de slag gaan met de awareness over hoe je met het proces omgaat.’

Reactie Getir en Gorillas

Getir en Gorillas reageerden gezamenlijk met een schriftelijke reactie:

Getir en Gorillas hanteren een zogenaamde ‘geborgde werkwijze’ die bekend is bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze werkwijze heeft als doel dat tabak enkel geleverd wordt aan consumenten van 18 jaar of ouder. De werkwijze moet ook waarborgen dat tabak wordt afgeleverd op het adres van de geadresseerde, dat de leeftijd van de persoon aan wie de tabak wordt verstrekt wordt vastgesteld en dat de werkwijze altijd wordt gevolgd. We betreuren dat dit meerdere malen niet goed is gegaan en nemen dit zeer serieus.’

Lees hier de volledige reactie van de flitsbezorgers.

Forumreacties

8
  • Door Radar

Beste lezer, Vanavond zie je in de uitzending van Radar dat flitsbezorgingsdiensten als Getir, Gorilla's en Flink tabaksproducten bezorgen aan minderjarigen, zonder de identiteit te controleren. Is dit iets wat jullie ook weleens hebben meegemaakt of om jullie heen hebben gehoord? Het artikel is hier te lezen: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/flitsbezorger-getir-gorillas-en-flink-bezorgen-sigaretten-aan-minderjarigen/

  • Door moederslink

Om als minderjarige aan sigaretten en bv ook aan sterke drank te komen is kinderlijk eenvoudig. Charter een oudere broer of zus of vriend of kennis en je hebt het. Bij die flitsbezorgers is de pakkans minimaal of nihil en kennelijk een gat in de markt. En wanneer er verder in een gezin ook gerookt wordt door bv een of beide ouders , krijgt een minderjarige het sowieso met de paplepel ingegoten. Kansloos n.m.m of het moet in het hele land verboden worden en dat zie ik niet gebeuren.

  • Door Das75

Ook alcohol wordt zonder ID -controle aan jongeren onder de 18 verstrekt door Flink en Getir. De jongeren betellen elk weekend en er is nimmer naar hun ID gevraagd.