Gemeentes willen minder magazijnen voor flitsbezorgers in de stad

Flitsbezorging.jpg

Na Amsterdam en Rotterdam bereiden nog vier grote Nederlandse gemeenten maatregelen voor om flitsbezorgers te reguleren. Het gaat om Den Haag, Groningen, Arnhem en Amstelveen, die zo willen voorkomen dat de vlugge opmars van de supersnelle boodschappenbezorgers tot overlast leidt.

Flitsbezorgers als Getir, Flink, Gorillas en Zapp zijn in 29 Nederlandse gemeenten actief. Met uitzondering van Amsterdam en Rotterdam maakte NRC een rondgang langs al die steden. Van de 23 gemeenten die reageerden op vragen, zeggen 9 regelmatig klachten te ontvangen van omwonenden of ondernemers vanwege de overlast die de flitsbezorgers veroorzaken. Het gaat hierbij vooral om geluidsoverlast, toenemende verkeersdrukte en verkeerd geparkeerde fietsen.

Gemeentes grijpen in

De gemeente Amsterdam nam eerder al het voortouw door nieuwe vestigingen van bedrijven in flitsbezorging tegen te gaan. In februari nam Rotterdam dit besluit over. Daardoor is het voor de bedrijven niet meer mogelijk om komend jaar nieuwe magazijnen te openen in deze steden. 

Andere grote steden volgen

Ook Den Haag, Groningen, Arnhem en Amstelveen zijn van plan om in te grijpen. Zij willen een beleidsplan opstellen waardoor magazijnen niet meer zomaar overal in de stad kunnen worden neergezet. De gemeentes Almere, Enschede, Delft en Leiden onderzoeken te mogelijkheden daartoe, maar hebben nog geen definitief besluit genomen.

Bron: ANP Mediawatch / NRC