Flitsbezorging: dit zijn de supermarkten met razendsnelle beloftes

22-01-07-flitsbezorging-getir-gorillas-flink-zapp-supermarkt-boodschappen-minuten-bezorgen-bij-mij-ANP-439423748.jpg

Hoef je straks nooit meer langs de supermarkt te lopen? Zogenaamde flitsbezorgers, die je boodschappen in tien of twintig minuten beloven te brengen, winnen steeds meer terrein in Nederland. Er zijn inmiddels ook steeds meer bedrijven die zo’n snelle service bieden, met snelle namen: Gorillas, Flink, Getir en Zapp. We zetten de opties voor je op een rij. 

Wellicht heb je de fietskoeriers met hun kleurrijke pakken al over de straten zien sjezen: flitsbezorgers worden steeds zichtbaarder. Hun modus operandi is om in stadskernen een magazijn op te zetten en een legertje aan bezorgers aan te nemen, zodat ze vlug kunnen schakelen. Hun diensten zijn dus vooral in grote steden beschikbaar; in kleinere woonplaatsen kun je er (nog) geen gebruik van maken.

Bezorgt Gorillas / Flink / Getir / Zapp bij mij?

Snelbezorgers voeren een concurrentiestrijd om zoveel mogelijk marktaandeel in Nederland te veroveren. Daar hoort vlugge expansie bij, dus de onderstaande lijst van woonplaatsen zal in de toekomst waarschijnlijk uitbreiden. Misschien komen er ook nog nieuwe bezorgers bij, want er zijn tientallen buitenlandse bedrijven die wellicht in Nederland actief worden. Op de website snellesupers.nl kun je een actueel overzicht vinden van het territorium van flitsbezorgers.

Gorillas bezorgt op het moment van schrijven in de volgende plaatsen:

Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht

Flink bezorgt in: 

Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Ede, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Hengelo, Hilversum, Maastricht, Leeuwarden, Nijmegen, Rijswijk, Roosendaal, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zeist, Zoetermeer

Getir bezorgt in: 

Amsterdam, Delft, Den Haag, Haarlem, Leiden, Rotterdam, Utrecht

Zapp bezorgt in: 

Amstelveen, Amsterdam, Rotterdam

Verschillen tussen de snelbezorgers

Gorillas, Flink en Getir beloven dat jij je boodschappen binnen tien minuten in handen hebt. Zapp belooft twintig minuten. De bezorgkosten bedragen bij alle vier de bedrijven 1,80 euro.

Gorillas en Zapp hanteren geen minimum bestelbedrag: je kunt hun koeriers in principe voor een enkele banaan op pad sturen. Beide rekenen wel een ‘toeslag’ van ongeveer 2 euro voor bestellingen onder de 10 euro. Flink eist een minimum bestelbedrag van 5 euro en Getir van 10 euro. 

Tot hoe laat bezorgen de flitsdiensten?

Gorillas bezorgt tussen 08.00 en 23.00 uur. Flink en Getir zijn nog een uurtje langer open, van 08.00 tot 00.00 uur. Zapp spant hierin de kroon: die is 24 uur per dag open. 

De betaalopties variëren ook enigszins tussen de bedrijven. Ze accepteren allemaal creditcard en iDeal, maar daar blijft het bij voor Getir. Gorillas accepteert daarnaast Paypal; Flink accepteert ook Paypal en Apple Pay; en bij Zapp kun je ook met Apple Pay betalen. 

Volgens snellesupers.nl is Getir de goedkoopste optie en Zapp de duurste, terwijl Gorillas en Flink ertussenin zitten qua prijzen. De prijs voor de meeste producten is overigens vergelijkbaar met die in de normale supermarkt. 

Een flitsende toekomst?

Over normale supermarkten gesproken, Jumbo heeft recent de handen ineen geslagen met Gorillas. Een deel van het Jumbo-assortiment wordt binnenkort dus beschikbaar voor zeer snelle bezorging. En Plus biedt al een Express bezorging, die binnen twee uur aan je deur staat. Zullen andere reguliere supermarkten volgen? De toekomst zal het leren. 

Gemak of gevaar: koeriers op de weg

Het vooruitzicht dat flitsbezorging de standaard wordt, kan lang niet iedereen bekoren. Zo is er kritiek op de werkdruk waaronder de fietskoeriers hun lading moeten leveren. Een Gorillas-bezorger vertelt EenVandaag: ‘​​Wekelijks gebeuren er ongelukken, onze fietsen zijn slecht onderhouden en ik heb er rugklachten aan overgehouden.’ Hij maakt zich zorgen om de gezondheid van de medewerkers, terwijl Gorillas reageert dat het welzijn van de bezorgers het allerbelangrijkste voor het bedrijf is. 

Ook Radar-volgers op Instagram vertellen ons hun bedenkingen bij flitsbezorgers, bijvoorbeeld over de verkeersveiligheid. ‘Idioten op de weg,’ noemt iemand de koeriers, en een ander zegt: ‘In het verkeer: afsnijden, niet uitkijken, regels niet kennen. Irritatie alom!’ Anderen klagen dat de levering te laat komt, en weer anderen zijn juist enthousiast over het gemak van de service. Wat vind jij van flitsbezorging? Laat het weten via onze poll!