Foodwatch: AH-label puur&eerlijk misleidt

Voedselwaakhond foodwatch gaat actievoeren tegen Albert Heijn. Volgens de organisatie misleidt de supermarktketen consumenten met het puur&eerlijk-label op verschillende voedingsmiddelen. Het zou consumenten het idee kunnen geven dat ze gezond bezig zijn, maar in de producten zitten volgens foodwatch veel onnodige suikers, zout en smaakversterkers.

'Ze zijn absoluut niet - zoals Albert Heijn op de eigen website aangeeft - met "extra zorg voor mens, dier, natuur of milieu geproduceerd, geteeld of ingekocht", maar bevatten smaakversterkers, E-nummers, dieronvriendelijk vlees of melk uit de bioindustrie', aldus Meike Rijksen, hoofd campagnes van foodwatch.

De voedselwaakhond roept mensen op om via e-mails de supermarktketen op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Ook wordt er vanaf woensdag een socialmedia-offensief gestart tegen het label. 'We willen mensen bewust maken van de misleiding rond het label. Maar het zou het mooiste zijn als de supermarkt deze claim alleen maar zet op producten die écht puur en eerlijk zijn', zegt Rijksen.

Het puur&eerlijk-label, een eigen label van AH, staat op producten die vallen onder een van de categorieën biologisch, fairtrade, duurzame vis, scharrel of ecologisch. 'Dat is precies het probleem met dit logo, het is óf en niet én', zegt Rijksen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het hoofdingrediënt biologisch of duurzaam is, maar de rest geur-, kleur- en smaakstoffen bevat. 'Neem bijvoorbeeld de jalapeñoburger. Het hoofdbestanddeel is scharrelvlees, maar er zijn 20 andere ingrediënten aan toegevoegd, waaronder suiker en de smaakversterker gistextract. En het bestaat uit slechts 80 procent vlees; de rest is opgespoten met water. Ik noem dat niet puur en eerlijk.'

Albert Heijn laat in een reactie weten de aantijgingen van foodwatch onjuist en onterecht te vinden. 'Albert Heijn heeft bewust gekozen voor één overkoepelend merk omdat consumenten door het grote aantal keurmerken door de bomen het bos niet meer zagen', zo meldt een woordvoerder.

Bron: ANP