'Koningsontbijt is slecht voor kinderen'

Het Koningsontbijt, het ontbijt dat vrijdagochtend op veel basisscholen wordt geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen, geeft kinderen het slechte voorbeeld.

Bij het ontbijt zitten ongezonde producten zoals hagelslag en pindakaas. 'Het is de bedoeling dat de kinderen een gezonde sportdag hebben, maar 's ochtends krijgen ze eten voorgeschoteld dat vol zit met suiker.' Dat zegt Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum.

Ook consumentenorganisatie foodwatch is allesbehalve te spreken over het Koningsontbijt, dat gesponsord wordt door supermarktketen Jumbo. 'Voedingsbedrijven komen op deze manier de scholen binnen. Ze hebben totaal andere belangen dan educatie, ze willen gewoon reclame maken voor hun producten', zegt een woordvoerder van foodwatch.

Het Voedingscentrum heeft de afgelopen maanden naar eigen zeggen meerdere gesprekken gehad met Jumbo over het ontbijt, en de keten zelfs afgeraden om het op deze manier te doen. 'We hebben duidelijk tegen Jumbo gezegd: 'dit is niet goed, je moet het niet doen', maar zij kiezen ervoor het toch door te zetten.' Cohen noemt het ontbijt 'geen goed teken' en 'een paar stappen terug'.

Vorig jaar werden de Koningsspelen - en het Koningsontbijt - voor het eerst gehouden in het kader van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dit jaar doen volgens een woordvoerster van Jumbo ongeveer 1,3 miljoen kinderen op 5400 basisscholen mee.

foodwatch voerde vorig jaar ook actie tegen het Nationaal Schoolontbijt dat op veel basisscholen eens per jaar wordt gehouden. Daar zaten ook ongezonde producten in. Inmiddels is dat ontbijt aangepast, in overleg met het Voedingscentrum.

Bron: ANP