Formulier tegen verdenking kinderontvoering

Een ouder die alleen met zijn kind(eren) op vakantie gaat, moet goed voorbereid op pad gaan om te voorkomen dat hij aan de grens verdacht wordt van kinderontvoering. Door de andere ouder een toestemmingsformulier te laten ondertekenen voor de reis kunnen problemen worden voorkomen, adviseert het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) woensdag.

Kinderen die met één ouder of met familieleden naar het buitenland reizen kunnen worden gecontroleerd bij de grens of beide gezaghebbende ouders toestemming hebben gegeven voor de buitenlandse reis. Volgens het centrum controleert de marechaussee dagelijks tientallen alleenreizende ouders en hun kinderen.Onnodige vertraging

De marechaussee kan verschillende redenen hebben om een kind uit de massa vakantiegangers te pikken. 'De achternaam van het kind kan een aanleiding voor de controle zijn, maar andere factoren, zoals de reden van vakantie of een enkel reisticket spelen eveneens een rol', aldus IKO. Als de toestemming niet snel bewezen wordt, riskeren ouder en kind(eren) hun vlucht te missen.

Formulier niet verplicht


Formulier niet verplicht

Het terughalen van een kind na een internationale kinderontvoering duurt vaak lang en is ingewikkeld. 'In 2013 zijn er 271 kinderen ontvoerd. Daarom wordt getracht dit zoveel mogelijk te voorkomen', stelt de organisatie. Het toestemmingsformulier, dat overigens niet verplicht is, is te downloaden op Kinderontvoering.org en de website van de Rijksoverheid.

Bron: ANP