PvdA op de bres voor eenoudertoeslag

Alleenstaande ouders in de bijstand die formeel nog een partner hebben, mogen niet de dupe worden van de wet van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om de financiële kindregelingen te hervormen.

Voorzitter Marleen Barth van de PvdA-Senaatsfractie heeft dat dinsdag gezegd tegen de NOS. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel dinsdagmiddag.

Het gaat om alleenstaande ouders van wie de partner bijvoorbeeld in de gevangenis zit of met de noorderzon is vertrokken. De Belastingdienst behandelt deze mensen niet als alleenstaanden, omdat ze op papier nog een partner hebben. Volgens Barth zal de PvdA niet aanvaarden dat deze groep 'met de rug tegen de muur' komt te staan door de wet.Bijzondere bijstand

Asscher zei vrijdag dat hij de wet niet wil veranderen. Het gaat om een betrekkelijk kleine groep en er zijn geen grote bedragen in het spel. De gemeenten kunnen de gedupeerden te hulp schieten via de bijzondere bijstand, onderstreepte hij.

Ook GroenLinks vindt dat Asscher zijn wetsvoorstel moet aanpassen. 'Je maakt mij niet snel kwaad, maar als het ministerie een fout maakt waarbij de meest kwetsbaren er tot wel 15 procent extra op achteruit gaan en je schuift dat vervolgens af op gemeenten, dan heb je aan mij de verkeerde', laat senator Tof Thissen weten.

Eerder trok onder meer Divosa, de koepelorganisatie van sociale diensten, aan de bel over het wetsontwerp.

Bron: ANP