Foundation in je blouse: zo verwijder je make-up vlekken uit je kleding

183996784_l.jpg

Heb je net je make-up gedaan en dan blijkt er foundation op je kraag te zitten. Dit wil je er natuurlijk zo snel mogelijk uit hebben. Maar hoe doe je dat? Radar zocht het uit.

Belangrijk: let goed op de kwetsbaarheid van de stof. Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor je kleding. Lees altijd goed de wasvoorschriften.

Foundation

Bij vloeibare foundation kun je de vlek verwijderen met water en azijn. Probeer dit deppend te doen. Ook is scheerschuim een optie: doe wat scheerschuim op de vlek en smeer het uit. Gebruik je poeder foundation? Blaas de poeder dan eerst uit het kledingstuk, daarna kun je ook water met azijn gebruiken. Let op: azijn kan een geurtje achterlaten. 

Lipstick

Haal allereerst zoveel mogelijk lipstick weg met een tissue en dep vervolgens wat pure alcohol op de vlek. Probeer hierbij niet te wrijven. Kan je het kledingstuk meteen in de was doen? Breng dan wat wasmiddel aan en spoel dit uit. Je kunt dit nog herhalen als de vlek nog erg te zien is. Was het daarna volgens het wasvoorschrift in de wasmachine. 

Oogmake-up

Oogmake-up zoals mascara, eyeliner en oogschaduw bevatten veel vet. Wacht daarom even totdat de vlek is opgedroogd. Mascara kun je daarna het beste wegschrapen met bijvoorbeeld een mes. Gebruik wat schoonmaakmiddel dat bedoeld is om vet te verwijderen en dep dit op de vlek. Denk aan afwasmiddel of shampoo. 

Poeders

Poeders zijn het makkelijkste om uit je kleding te krijgen. Probeer eerst zoveel mogelijk poeder weg te blazen of gebruik een stofzuiger. Meng een beetje vloeibare ossengalzeep of bruine zeep met lauw water en smeer de vlek goed in. Spoel het daarna af. 

Zelfbruiner

Naast dat je vlekken van zelfbruiner op je handdoek of op je beddengoed kunt krijgen, kan dit ook gebeuren op je kleding. Smeer de vlek in met wasmiddel of afwasmiddel en laat dit een kwartiertje zitten. Doe het kledingstuk daarna in de wasmachine. Zijn de vlekken daarna niet weg? Gebruik dan een natuurlijke vlekverwijderaar zoals glycerine.

Bron: RTL Nieuws/Elegance