Fout met inbrenghuls: partij Mirena-spiraaltjes teruggeroepen

mirena-spiraal-21-12-780.jpg

Het farmaceutisch bedrijf Bayer roept uit voorzorg een partij Mirena-spiraaltjes terug. Dat hebben de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om een partij die vanaf 27 oktober 2016 is uitgegeven. Tijdens de productie van 76.000 spiralen is bij een aantal een fout gemaakt met de inbrenghuls. Dit kan ertoe leiden dat hij verkeerd wordt ingebracht. Het gaat om maximaal tweehonderd spiralen, maar voor de zekerheid wordt de hele partij teruggehaald.

Te hoog of te laag geplaatst

Als de inbrenghuls verkeerd in de verpakking zit, kan de spiraal te hoog of te laag worden geplaatst. Hierdoor beschermt hij niet goed tegen een zwangerschap. In enkele gevallen kan het inbrengen van de spiraal zelfs leiden tot beschadiging van de baarmoeder.

In Nederland zijn nog geen meldingen bekend van verkeerde plaatsing, maar in Noorwegen waren twee klachten, waarna Bayer besloot onderzoek te doen.

Na 27 oktober geplaatst

De IGZ adviseert vrouwen met een Mirena-spiraal die op of na 27 oktober is ingebracht naar de behandelend arts te gaan voor een echo. Een controle-echo is nodig om verkeerde plaatsing uit te sluiten. Vrouwen die al wel een Mirena-spiraal hebben die nog niet is ingebracht, wordt verzocht de spiraal terug te brengen naar de apotheek.

Voor vrouwen die op of na 27 oktober een Mirena spiraal hebben laten inbrengen en wel een echo hebben gehad, is er geen risico. De spiraal is verder veilig in gebruik, aldus de IGZ.Meer informatie in een folder van de IGZ (bron: NOS)

Bron: ANP