Fragment: De toeslagenaffaire sleept pijnlijk voort

In de uitzending van maandag 25 september 2023 besteedt Radar aandacht aan de toeslagenaffaire. De hersteloperatie wordt ervaren als een langzaam en pijnlijk proces. Hoe kan dit?

Hersteloperatie voelt als hindernisbaan

Je wordt door de overheid als fraudeur bestempeld, zonder dat het duidelijk is wat je misdaan zou hebben. In een notendop het verhaal van ouders in het toeslagenschandaal. De hersteloperatie van de toeslagenaffaire moet voor gedupeerde ouders een weg zijn naar afsluiting, maar het lijkt meer op een hindernisbaan.

Ouders die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire vinden het proces pijnlijk en traag. Ze raken verstrikt in juridische procedures waar ze maar niet uit komen. Waarom lukt het de overheid niet om hen goed te bedienen? En hoe kan dat beter? 

Presentatie eendagsplan

In de uitzending presenteren Inge van Dijk van het CDA en voormalig SP-kamerlid Renske Leijten een 'eendagsplan' dat gedupeerde ouders sneller moet helpen. In dit plan spreekt de overheid één datum af met een toeslagenouder om samen om tafel te zitten. Een dag later volgt de definitieve beslissing. Hier lees je er alles over. 

Reactie staatssecretaris Toeslagen en Douane

Radar heeft staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries om een reactie op dit eendagsplan gevraagd. Ook hebben we haar gevraagd waarom de hersteloperatie zo complex is. Haar reactie vind je hier