Fragment: Energiemaatschappijen benadelen zonnepaneelbezitters

Greenchoice benadeelt deel van klanten met zonnepanelen

Energiemaatschappij Greenchoice benadeelt een deel van haar klanten met een eigen interpretatie van de salderingsregeling. Die regeling is bedoeld om het aanschaffen van zonnepanelen te stimuleren. Greenchoice doet dat voordeel teniet door te salderen per tariefperiode. Sommige klanten met een variabel contract lopen hierdoor- vaak zonder het te weten- honderden euro’s per jaar mis. Hoe zit dit, en mag het? Radar zoekt het uit.

Radar vroeg Greenchoice om reactie, deze is hier te lezen. 

Klanten van Eneco

 Klanten van Eneco moeten vanaf de zomer van 2024 betalen voor de stroom die ze zelf niet gebruiken en terugleveren aan het net. Tot die tijd hebben klanten te maken met zes euro per maand aan vastrecht.Greenchoice benadeelt ook een deel van haar klanten. Mensen met een variabel contract hebben te maken met tarieven die gedurende het jaar fluctueren.

Per tariefperiode saldeer je 1 op 1.In de wintermaanden, wanneer er weinig zonlicht is, wekken zonnepanelen over het algemeen minder stroom op. In de zomermaanden, wanneer er meer zonlicht is, wekken zonnepanelen over het algemeen meer stroom op. Als de tarieven in deze periode lager zijn dan in de winter en je veel stroom opwekt en teruglevert, is dit nadelig.Dit kan ervoor zorgen dat als je over het hele jaar gezien misschien bijna evenveel stroom opwekt als verbruikt, je toch moet bijbetalen.

De hele uitzending kun je hier bekijken.

Lees hier de reactie van Greenchoice