background branding

Fragment: Obvion-bank straft hospita voor goede daad

In de uitzending van maandag 19 februari besteden we aandacht aan hospitaverhuur. Kitty Melse doet haar verhaal. Zij verhuurt een hospitakamer aan een jongevrouw, maar als haar hypotheekverstrekker Obvion dit hoort, eist die meteen de hypotheek op. 

Waarom handelt Obvion op deze manier?

Kitty Melse verhuurt een hospitakamer aan een jongevrouw die moeilijk aan een woning komt na haar tijd in de jeugdzorg. Als Kitty dit vertelt aan haar hypotheekverstrekker Obvion, eist die meteen de hypotheek op, omdat het verhuren van een kamer in je koopwoning officieel niet mag. Dat betekent dat Kitty ergens tienduizenden euro's vandaan moet toveren.

Waarom handelt Obvion op deze manier? En hoe gaan andere banken hier mee om? Presentator Fons Hendriks duikt in de problemen rond hospitacontracten. 

Reactie Obvion

Radar heeft Obvion om een reactie gevraagd. Zij reageren als volgt:

Gezien de waarde die wij hechten aan de privacy van onze klanten kunnen we inhoudelijk niet op de situatie ingaan. In ons beleid staan we kamer/hospitaverhuur niet toe.

Wij hebben in de basis twee soorten hypotheekproducten. De Woonhypotheek is voor woningen die door de klant(en) zelf worden bewoond. Hier zijn de condities en voorwaarden op afgestemd. Ook hebben we een Verhuurhypotheek die bedoeld is voor woningen die permanent of als bv vakantiewoning worden verhuurd, hier gelden andere condities en voorwaarden voor. Een kamerverhuur situatie, wat hospitaverhuur in principe is, valt niet binnen de producten die wij aanbieden. We zien de maatschappelijke gevolgen van de krapte op de woningmarkt. Het is echter aan de politiek om wetgeving aan te passen of andere oplossingen aan te dragen.

Welke regels hanteren andere hypotheekverstrekkers?

Benieuwd naar de regels die jouw hypotheekverstrekker hanteert? Je leest ze in dit overzicht:

Meer over