Kamer verhuren? Deze regels hanteert jouw hypotheekverstrekker

Kamerverhuur

Wil jij een kamer in je huis verhuren aan een student of woningzoekende? Dan heb je in de meeste gevallen toestemming nodig van je hypotheekverstrekker, zo bespreken we in de uitzending van maandag 19 februari. Radar zet de voorwaarden van verschillende banken op een rij. 

Waarom toestemming van je hypotheekverstrekker?

Als je jouw hypotheek volledig hebt afbetaald, kun je in principe met je huis doen wat je wil. Al moet je je natuurlijk wel aan de regels van je gemeente houden. 

Zolang je nog een hypotheekschuld open hebt staan, is het een ander verhaal. Dan moet je toestemming vragen aan je hypotheekverstrekker, omdat jouw woning als onderpand dient voor de lening. 

Verhuur je een kamer zonder toestemming van je hypotheekverstrekker en komen zij hier achter? Dan kan de bank het volledig openstaande bedrag direct opeisen. En voor veel mensen betekent dit dat je dan je huis moet verkopen. 

Het is daarom verstandig om altijd van te voren te controleren hoe jouw hypotheekverstrekker staat tegenover het verhuren van kamers. Radar zet de verschillende banken op een rij: 

ING

ING staat hospitaverhuur niet toe. Alleen verhuur op basis van expatregeling (het tijdelijk verhuren van je woning als je in het buitenland gaat wonen en werken voor je huidige werkgever) of de leegstandwet (het tijdelijk verhuren van je oude woning als deze nog niet verkocht is) zijn toegestaan. Alle andere vormen van kamerverhuur worden niet gesteund. 

Nationale Nederlanden

Ook Nationale Nederlanden geeft geen akkoord voor het verhuren van kamers. 

Rabobank

Bij de Rabobank hebben ze wel een hospitaregeling. Heb je hier een hypotheek? Dan zou je dus wel een kamer kunnen verhuren. Deze regeling kent wel enkele voorwaarden. 

Zo kan deze regeling alleen worden geaccepteerd in combinatie met hun plusvoorwaarden en mag een kamer onder de hospitaregeling maximaal 9 maanden verhuurd worden. Bovendien moet je vóór je een kamer verhuurt toestemming krijgen van de Rabobank. De bank beoordeeld per geval of dit mogelijk is of niet. 

De Volksbank

De Volksbank sluit kamerverhuur standaard uit, maar verleent in sommige individuele gevallen wel toestemming. Er wordt daarbij onder andere gekeken naar de overwaarde van het huis en of er ooit sprake is geweest van een betalingsachterstand. 

ABN Amro

ABN Amro heeft geen specifieke regels voor hospitaverhuur, maar wel voor het gedeeltelijk verhuren van je woning. Als een verzoek voor hospitaverhuur hieraan voldoet, wordt het verzoek goedgekeurd. 

De belangrijkste regels zijn:

  • De vloeroppervlakte van het verhuurde gedeelte is maximaal 1/3 van de woning
  • De hypotheek is maximaal 85 procent van de getaxeerde marktwaarde
  • Het verhuurde gedeelte wordt niet verhuurd via commerciële verhuurorganisaties
  • Bij kamerverhuur is een huurovereenkomst van minimaal 1 jaar verplicht
  • In de laatste 12 maanden is er geen achterstand op de hypotheek geweest

Je moet aan al deze regels voldoen om een kamer te mogen verhuren. 

AEGON

Deze bank heeft als standaardbeleid dat verhuur niet is toegestaan. Dat geldt ook voor hospitaverhuur, al zou er eventueel een uitzondering gemaakt kunnen worden. 

Obvion

Obvion geeft geen akkoord voor hospitaverhuur. Belangrijkste reden is dat deze vorm van verhuur op basis van de huidige wetgeving het risico heeft dat het verhuur voor onbepaalde tijd wordt. Bij verhuur voor onbepaalde tijd daalt de verkoopwaarde van het onderpand en is gedwongen verkoop moeilijk omdat er huurders in het pand zitten die huurdersbescherming genieten.