Fragment: Onterechte gezondheidsclaims tijdens cursus alternatieve geneeswijze

In de uitzending van 20 november 2023 neemt Radar gezondheidsclaims bij een cursus alternatieve geneeswijzen onder de loep. Want mogen claims als 'kanker is niet erfelijk, sterker nog, het is een keuze' zomaar gedaan worden? En hoe wordt daar toezicht op gehouden?

Radar bezocht een cursus regenisis therapeut

‘Scoliose (simpel gezegd een gebogen ruggengraat) is makkelijk recht te zetten’. Of ‘Kanker is niet erfelijk, sterker nog, het is een keuze’. Dit zijn gezondheidsclaims die worden gedaan tijdens een cursus die Radar bezocht waarin je wordt opgeleid tot een zogenaamde regenisis therapeut. Mogen dit soort gezondheidsclaims wel worden gedaan? En hoe wordt daar toezicht op gehouden? Dat leggen we voor aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Verborgen camera

Om erachter te komen hoe alles wat je tijdens de cursus leert vervolgens in de praktijk wordt gebracht, bezochten we ook een drietal therapeuten. En iedere keer nemen we de verborgen camera mee.

Hier kun je op letten

Kies jij ervoor gebruik te maken van een alternatieve geneeswijze of past jouw behandelaar een alternatieve geneeswijze toe? Dan zijn er een aantal regels waar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op toeziet. Welke regels dat zijn? Dat zetten we online voor je op een rij. 

Reacties

De mensen achter de Quantum Academy wijzen er in een schriftelijke reactie op dat onze redacteur slechts één van de twee dagen van de opleiding heeft gevolgd. En dat er veel genuanceerd wordt wat de eerste dag wordt verteld. De therapaute die we bezocht hebben, zegt dat haar quotes niets met Regenesis te maken hebben en dat zij altijd pleit voor samenwerking met artsen.