Onderga jij een alternatieve geneeskundige behandeling? Deze regels gelden er voor jouw behandelaar

Onderga jij een alternatieve geneeskundige behandeling? Deze regels gelden er voor jouw behandelaar

Kies jij ervoor gebruik te maken van een alternatieve geneeswijze of past jouw behandelaar een alternatieve geneeswijze toe? Dan zijn er een aantal regels waar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op toeziet. Radar besteedt in de uitzending van 20 november aandacht aan alternatieve behandelmethodes. Radar zet daarom deze regels voor je op een rij. Zo weet jij of jouw behandeling veilig wordt uitgevoerd.

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen zijn behandelwijzen die afwijken van de reguliere geneeskundige zorg. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze behandeling een ziekte ook echt geneest. Alternatieve behandelmethodes kunnen door reguliere artsen worden gebruikt aanvullend op jouw erkende behandelmethode. Ook kun je ervoor kiezen echt een alternatieve behandelmethode te ondergaan. 

Welke eisen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt aan alternatieve zorgaanbieders, verschilt van reguliere zorgaanbieders. Wat er gecontroleerd wordt verschilt. Bij reguliere zorg ziet de inspectie toe op het toepassen van goede zorg op diens patiënten. Bij alternatieve zorgaanbieders ziet de inspectie toe op eventuele schade die door de behandeling kan worden toegebracht aan de patiënt. Dit wordt allemaal getoest aan de hand van Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkggz).

Het kan dus zijn dat uw BIG-geregistreerde arts (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) voor aanvullende behandeling kiest voor een alternatieve behandelmethode. Zij dienen zich te houden aan aanvullende regels, waarbij je extra goed wordt geïnformeerd over de risico’s van de behandeling.

Aan welke regels moet jouw behandelaar zich houden?

Er zijn bepaalde regels waar de inspectie op toeziet. Zo kun je herkennen of jouw alternatieve zorgaanbieder zich hieraan houdt:

  • Jouw behandelaar mag je niet afhouden van reguliere zorg,
  • Tijdens de behandeling mag geen gebruik gemaakt worden van gevaarlijke apparatuur of middelen,
  • Jouw alternatieve behandelaar mag niet zelfstandig onbevoegd voorbehouden handelingen verrichten,
  • alternatieve zorgaanbieders mogen geen titel voeren die alleen BIG-geregistreerde behandelaars mogen voeren. 

Alle bovenstaande regels zijn opgesteld om eventuele schade door behandeling van alternatieve zorgaanbieders te voorkomen. 

Wat kun je doen als je het vermoeden hebt dat jouw behandelaar deze regels overtreedt?

Onderga je momenteel een alternatieve behandelmethode en heb je het vermoeden dat je bent beschadigd door de behandeling? Beëindig de behandeling en dien een klacht in bij de desbetreffende inspectie. 

Ook interessant