Fragment: PFAS in cosmetica

In de uitzending van 11 december 2023 besteden we aandacht aan PFAS in cosmetica. Het is haast onmogelijk om cosmetica zonder deze stoffen te kopen, terwijl ze je immuunsysteem kunnen aantasten. 

Cosmetica zonder PFAS haast onmogelijk

De schadelijke stoffen PFAS zitten in cosmetica die te koop is in Nederland. Producten met PFAS (afkorting van Per- en polyfluoralkylstoffen), kunnen je immuunsysteem aantasten en in het ergste geval kanker veroorzaken. Wil je deze producten uit de weg gaan als consument? Dat is haast onmogelijk.

Van de ingrediëntenlijst wordt de consument niet wijzer, en ook de medewerkers in drogisterijen en parfumeries hebben geen flauw benul van PFAS. Hoe kan je er als consument toch achter komen of er PFAS aanwezig zijn? En moet er niet per direct een verbod op komen?

Hoe schadelijk zijn PFAS in make-up?

Als je make-up draagt kun je ook dagelijks in aanraking komen met PFAS Hoe kom je erachter of er PFAS in jouw make-up zit? En wat betekent dit voor je gezondheid?

Reacties verschillende partijen

Kruidvat en ICI PARIS laten weten dat de make-up van hun eigen huismerk in ieder geval PFAS-vrij is. Dit hebben wij niet kunnen controleren.

We vroegen ook L'Oreal om een reactie nadat wij Teflon in hun producten vonden. Een eigen reactie wilde ze niet geven, daarvoor verwijzen ze naar de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Die geeft op haar beurt aan dat PFAS niet veel voorkomt in cosmetica. De sector heeft de ambitie om eind 2025 geen producten met PFAS meer op de markt te brengen. Maar ambitie is geen belofte, en wat dat betekent voor de producten die al op de markt zijn blijft onduidelijk. In 2028 geldt mogelijk pas een verbod op PFAS voor cosmetica.

Naar aanleiding van onze uitzending heeft de Nederlandse Cosmetica Vereniging het volgende over PFAS in cosmetica op hun website geplaatst: https://www.ncv-cosmetica.nl/actueel/pfas-cosmetica/

Meer over