Fragment: Te weinig inleverpunten voor blikjes met statiegeld

In de uitzending van maandag 25 september 2023 checkt verslaggever Fons Hendriks waarom het inleveren van statiegeldflesjes en -blikjes toch zo moeizaam verloopt. 

Aantal inleverpunten is veel te laag

Het inleveren van flesjes en blikjes voor statiegeld verloopt allesbehalve vlekkeloos. Het aantal inleverpunten is veel te laag, en er is een toenemend probleem van mensen die vuilniszakken open scheuren om blikjes eruit te vissen. Hoewel het bedrijfsleven wettelijk verplicht is om 90 procent van deze verpakkingen in te nemen, blijft de praktijk ver achter.

Welke maatregelen neemt Statiegeld Nederland als verantwoordelijke partij om dit probleem aan te pakken? En wat gebeurt er met het geld van niet-ingeleverde blikjes? Fons zoekt het uit.

Reactie Ministerie Infrastructuur en Waterstaat

Radar heeft het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat om een reactie gevraagd. Want hoe gaat het ministerie het Afvalfonds Verpakkingen stimuleren om sneller uit te breiden met extra inleverpunten? En hoe kan inzichtelijker worden gemaakt wat er met het geld van niet-ingeleverde statiegeldverpakkingen gebeurt? De reactie lees je hier

Alles wat je wilt weten over statiegeld

Online zetten we bovendien alles wat je over statiegeld wilt weten voor je op een rij. Hoe weet je of er statiegeld op jouw blikje zit, waar kun je statiegeld inleveren en waarom kun je jouw statiegeldflesjes en -blikjes niet eigenlijk niet bij alle verkooppunten inleveren? Je leest het allemaal in ons overzicht