Frituurvet en bakolie weggooien: spoel ook kleine restjes niet door

oie_200217_780.jpg

Polluitslag.

Oud frituurvet, restjes bakolie: ze moeten niet in het riool belanden. Dat lijkt een overgrote meerderheid van de ruim 800 pollrespondenten te weten; slechts 0,5 procent spoelt vet door de gootsteen of wc. Of in ieder geval: zij zéggen dat te doen.

Het is nog maar de vraag of de overgrote meerderheid daadwerkelijk al het oude frituur- en bakvet netjes weggooit in plaats van door de gootsteen spoelt. Want vet is nog altijd een grote kostenpost voor waterzuiveringsbedrijven en rioolbeheerders.

Verstoppingen

Vet, ook in vloeibare vormen zoals olie, vervuilt het water, en het hoopt op. Daardoor kunnen riool en zuiveringsinstallaties verstopt raken. Dat is vervelend, en het kost dus veel (belasting)geld. Een liter olie die je (al dan niet beetje bij beetje) door de gootsteen spoelt, kost de waterschappen 2,80 euro aan reiniging. Dat kan zomaar twee keer zoveel zijn als jij in de winkel voor die liter hebt betaald.

Inleveren

Water- en milieuorganisaties kunnen dan ook niet vaak genoeg onder de aandacht brengen dat je vet moet opvangen in plaats van wegspoelen met de afwas, of in de wc. Oud frituur-, of oliebollenvet giet je terug in de verpakking of iets anders afsluitbaars. Ook de kleine restjes olie, die overblijven na het bakken, kun je het beste opvangen in een lege verpakking.

Wanneer je een fles vol hebt, kun je deze inleveren. Wanneer je oud vet inlevert, kan het gerecycled worden tot biobrandstof. Daartoe bestaan inzamelpunten, inmiddels zo'n 3000 door het hele land. De speciale kliko's vind je bij de milieustraat, maar ook bij supermarkten, sportverenigingen of kinderboerderijen. Clubs kunnen met het inzamelen van olie geld verdienen. Op de site frituurvetrecyclehet.nl kun je opzoeken waar het dichtstbijzijnde inzamelpunt is voor jou.

Restafval

De meeste pollrespondenten, 60 procent, weten de inzamelpunten al te vinden. Daarnaast is er een groep van 19 procent die vet opvangt, en het vervolgens bij het restafval weggooit. Ook dat is prima; zie je geen mogelijkheid om vet in te leveren voor recycling, dan is het restafval het beste alternatief. Voor wie steeds kleine restjes over heeft na het bakken, is dat wellicht het meest praktisch.

Op Twitter zegt een meerderheid dat restje olie in de pan netjes met een keukenpapiertje op te vegen. Zoals @InadeVos1: 'Uiteraard met keukenpapier!!' Clasina Koterus (@claasjeko) geeft toe ook weleens te smokkelen: 'Keukenpapiertje… meestal tenminste... soms toch even met heet water...' Jelle (@jposthumaE46) is er duidelijk over: 'Wegspoelen met heet water en een scheutje afwasmiddel.'

De Unie van Waterschappen benadrukt dat ook die kleine beetjes olie of boter niet door de gootsteen of toilet moeten worden gespoeld. José Meinster (@meinsters) heeft een tip. Zij doet het vette keukenpapiertje in bijvoorbeeld een leeg zakje chips, en dan in de vuilnisbak, zodat die schoon blijft.@MarjonGriffioen vraagt zich af: 'Keukenpapiertje. Maar dan? Wat doe je met het keukenpapiertje? Oud papier of restafval?' De afvalscheidingswijzer weet het. Als je vet niet apart inlevert, gooi je het bij het restafval, of eventueel in de biobak. Je kunt het beter niet op je eigen composthoop gooien, aldus de site, want het composteert niet optimaal.

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls? En aan de enquêtes van het Radar Testpanel? Schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid, via deze vragenlijst. Wie al lid is van het Testpanel, vindt de nieuwe poll op de persoonlijke pagina.