Fysiotherapie nodig in 2021? Zo zit het

15122020 fysio.jpg

Als je verwacht dat je in 2021 naar de fysiotherapeut moet, is het raadzaam je hiertegen te verzekeren. Maar hoe zit het precies met fysiobehandelingen en je zorgverzekering in 2021? Independer legt het uit.

Wanneer wordt fysiotherapie vanuit de basisverzekering standaard vergoedt?

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie voor kinderen tot achttien jaar. Het gaat hier om negen fysiotherapiebehandelingen. 'In overleg met de zorgverzekeraar, kunnen daar nog negen extra behandelingen aan worden toegevoegd', aldus Independer.

Voor welke chronische aandoeningen wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering als je ouder bent dan achttien jaar?

Als je ouder bent dan achttien jaar wordt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed als je een chronische aandoening hebt. Voor de eerste twintig behandelingen moet je wel een aanvullende verzekering afsluiten.

De overheid heeft een lijst opgesteld met aandoeningen die hiervoor in aanmerking komen, waaronder aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals multiple sclerose of een ruggenmergaandoening. Aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals een whiplash of een aangeboren afwijking, komen hier ook voor in aanmerking. Andere aandoeningen zijn bijvoorbeeld lymfoedeem en littekenweefsel van de huid. Je kunt de volledige lijst van chronische aandoeningen 2021 hier vinden.

Houd er wel rekening mee dat je vanaf de 21ste behandeling ook eerst het verplicht eigen risico betaalt van 385 euro. Pas daarna wordt het vergoed door je zorgverzekeraar.

Wat vergoedt de aanvullende verzekering?

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je fysiotherapie aanvullend verzekeren. De vergoeding loopt afhankelijk van het pakket uiteen van 6 tot 52 behandelingen. Het kan ook zijn dat een verzekeraar een bepaald bedrag vergoedt.

Independer vervolgt dat een aantal zorgverzekeraars alle fysiotherapiebehandelingen vergoeden. Je dient dan wel aan aanvullende voorwaarden te voldoen, zoals het krijgen van toestemming na een bepaald aantal behandelingen of medische acceptatie. Je verzekeraar stelt dan eerst een aantal gezondheidsvragen alvorens je eventueel wordt geaccepteerd. Het platform heeft een handig overzicht gemaakt van alle vergoedingen voor fysiotherapie en de voorwaarden per zorgverzekeraar.

Check van tevoren of je zorgverzekeraar een contract heeft met de fysiotherapeut

Ieder jaar worden er nieuwe contracten afgesloten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners, zo ook voor fysiotherapeuten. Voorkom extra kosten en check van tevoren of je zorgverzekeraar een contract heeft met de desbetreffende fysiotherapeut. Je kunt hier een overzicht vinden van gecontracteerde fysiotherapeuten in jouw regio.

Ik val buiten deze categorieën en heb geen aanvullende verzekering. Wat kost de fysiotherapeut dan?

Fysiotherapeuten mogen zelf bepalen hoeveel ze voor een behandeling rekenen. Een 'gewone' behandeling kost meestal 30 tot 40 euro. Voor een gespecialiseerde behandeling, zoals bijvoorbeeld manuele therapie, betaal je meer.

Heb je een verwijzing nodig voor fysiotherapie?

Een verwijzing is niet noodzakelijk voor de fysio. Je kunt zelf contact opnemen met een fysiotherapeut en zonder verwijzing een afspraak inplannen.

Herstelzorg corona

Ook is het goed om te weten dat herstelzorg na corona nu ook in de basisverzekering zit. 'Heb je tijdens je herstel last van bepaalde klachten of beperkingen en heb je fysiotherapie nodig? Dan krijg je vanuit de basisverzekering maximaal 50 behandelingen vergoed.'