Zorgpremie 2021, dit moet je weten
Zorgverzekeraars hebben deze week de premie voor het aankomende jaar bekendgemaakt. Goed om te weten, vooral als je een overstap overweegt. Hier moet je op letten.
Handig overzicht van zorgpremies 2021 per verzekeraar
Uiteraard is onder andere de prijs een bepalende factor. Vergelijkingswebsite Independer heeft een handig overzicht gemaakt van alle huidige premies. De premies voor 2021 worden aangevuld, zodra ze bekend zijn gemaakt door de verzekeraars. De informatie wordt gelijk geüpdatet. Het verschil zal ook worden aangegeven. Je kunt de tabel voor de zorgpremie 2021 hier vinden. Zorgwijzer werkt de nieuwe premies ook realtime bij.
In de Miljoenennota werd al bekendgemaakt dat de nominale premie per 2021 met 59 euro stijgt naar een totaalbedrag van 1.473 euro per verzekerde op jaarbasis. Uit de inmiddels bekendgemaakte gegevens blijkt dat het om een stijging van ongeveer 5 tot 9 euro per maand gaat.
Wanneer kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar?
Je kunt tot en met 31 december 2020 overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Als je verzekering vóór het einde van dit jaar zelf opzegt, kun je eventueel ook in januari 2021 nog overstappen. Als je je huidige verzekering wilt behouden, hoef je natuurlijk niets te doen.
Wanneer kun je tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar?
Na de deadline kun je je soms wel tussentijds aanmelden voor een aanvullende zorgpolis. Onder zeer specifieke omstandigheden kun je gedurende het jaar ook overstappen naar een andere verzekeraar voor je basisverzekering. De Consumentenbond meldt dat dit alleen kan bij de basisverzekering als:
- de verzekeraar de voorwaarden wijzigt.
- je in Nederland gaat wonen na verblijf in het buitenland.
- je in het buitenland woont maar een Nederlandse belastingplichtige bent.
- je onverzekerd bent maar wel verzekeringsplichtig.
- je 18 jaar wordt.
- je als militair uit dienst treedt.
- je bij verandering van baan overstapt van een collectieve zorgverzekering via je oude werkgever naar een collectieve zorgverzekering via je nieuwe werkgever. Vooruitbetaalde premie krijg je dan terug.
Stijging zorgtoeslag
De zorgpremie stijgt, maar de zorgtoeslag ook. Vanaf 2021 gaat het om maximaal 1.294 euro per jaar voor een eenpersoonshuishouden, een stijging van 44 euro ten opzichte van 2020. Voor een meerpersoonshuishouden is het maximale bedrag op jaarbasis 2.496 euro, een stijging van 99 euro in vergelijking tot dit jaar.
Hoe zit het met het eigen risico in 2021?
Het eigen risico blijft bevroren. Dit betekent dat het ook volgend jaar 385 euro zal bedragen.
Collectiviteitskorting wordt afgeschaft
Het kabinet gaat de collectieve korting op de zorgverzekering afschaffen. Naar verwachting zal dit op zijn vroegst in 2023 gebeuren. Desalniettemin is het goed om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je voor dat jaar een gedegen keuze kunt maken.
Hier moet overigens wel een kanttekening bij worden geplaatst. Je bent namelijk niet áltijd goedkoper uit met een collectiviteitskorting. Radar besteedde hier eerder aandacht aan. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
Goedkoper uit met een collectieve zorgverzekering?
Hoe zit het met de acceptatieplicht van een zorgverzekeraar?
De bond meldt hierover het volgende: 'Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering.' Dit geldt echter niet voor de aanvullende verzekering. Het is daarom raadzaam pas over te stappen als je zeker weet dat je aanvullende polis wordt geaccepteerd door de nieuwe zorgverzekeraar.
Gebruik vergelijkingswebsites voor overige wijzigingen
Er zijn diverse onafhankelijke vergelijkingswebsites waarop je een overzicht kunt vinden van de verdere inhoudelijke verschillen per verzekeraar en verzekering (aanvullend of niet etc.). Je kunt hiervoor onder andere terecht bij Independer, Pricewise en de Zorgvergelijker van de Consumentenbond, zodra de gegevens bekend zijn.
Onderzoek Radar vergelijking zorgverzekeraars
Uit een onderzoek van Radar blijkt dat iets meer dan de helft van bijna 2.300 pollrespondenten hun zorgverzekering onder de loep neemt. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar het prijsverschil, maar ook naar andere factoren. Je kunt de volledige resultaten van het onderzoek hier lezen:
Prijsverschil, keuzevrijheid en cadeautjes: meerderheid vergelijkt zorgverzekeraars