background branding

Gaat jouw koopkracht erop vooruit? Dit zeggen de berekeningen

Koopkracht

Hoewel de meeste huishoudens dit jaar meer te besteden hebben, gaan de minima erop achteruit. Dat blijkt uit de jaarlijkse koopkrachtberekening van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Hoe staat jouw koopkracht ervoor? 

Stijgende lonen

Dat de meeste huishoudens erop vooruitgaan heeft te maken met de stijgende lonen en de verhoogde heffingskortingen. Hierdoor houden mensen van hun brutoloon netto meer over. 

Afschaffen energietoeslag vooral effect op minima

Alleenstaanden met een laag inkomen gaan er dit jaar, in vergelijking met vorig jaar, 40 tot 60 euro per maand op achteruit. Dat komt vooral door de afschaffing van de energietoeslag.

Verhoogde kinderbijslag

Gezinnen gaan er juist op vooruit. Mede door de verhoging van de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Tweeverdieners met kinderen gaan er daarom, in vergelijking met vorig jaar, tussen de 100 en 300 euro per maand op vooruit. 

Koopkracht voorbeeldhuishoudens

Wat betekent dit precies voor verschillende huishoudens? Om dit duidelijk te maken zetten we een aantal voorbeeldhuishoudens voor je op een rij:

Bereken hier jouw koopkracht

Benieuwd naar jouw situatie? Het Nibud heeft een koopkrachtberekenaar waar je kunt berekenen hoeveel jouw koopkracht erop voor- of achteruit gaat. Deze tool vind je hier.

Het Nibud houdt bij de koopkrachtberekeningen echter geen rekening met specifieke omstandigheden zoals jouw reiskostenvergoeding of je gebruik van kinderopvang. In de praktijk zijn er dan ook veel meer variabelen die invloed hebben op je koopkracht, waardoor het iets kan afwijken van de berekening. 

Bronnen: Nibud, NOS, Nu.nl

Meer over