De energietoeslag en het prijsplafond verdwijnen in 2024: wat betekent dat voor jou?

prijsplafonf en energietoeslag.jpg

Waar mensen met een laag inkomen nu nog recht hebben op een eenmalige energietoeslag van 1.300 euro, verandert dat in 2024. Ook het prijsplafond dat nu nog bestaat, gaat in 2024 verdwijnen. Wat betekent dit voor jou? Radar vraagt Noortje Beckers, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Waarom verdwijnt het prijsplafond?

Het prijsplafond eindigt per 1 januari 2024. Door de regeling hoeven Nederlandse huishoudens in 2023 niet meer dan de maximaal afgesproken prijs voor gas en stroom te betalen. Dit gaat dus stoppen. Daardoor kunnen energieleveranciers gewoon weer de marktprijzen in rekening  brengen. Waarom?

‘’De prijspieken die hebben geleid tot invoering van het prijsplafond, lijken inmiddels achter ons te liggen. De meeste energieleveranciers bieden sinds zomer 2023 weer meerjarige contracten aan met tarieven onder het prijsplafond. Van de huidige afgesloten energiecontracten bevat 86 procent een tarief dat lager ligt dan het prijsplafond. Consumenten kunnen via het afsluiten van een vast contract dus weer zelf kiezen voor zekerheid, ook voor na het einde van dit jaar. Daarom is een verlenging van het prijsplafond niet meer nodig’’, zegt Beckers.

Kreeg je energietoeslag? Dit verandert er

De energietoeslag verdwijnt ook, net als het prijsplafond. Een alleenstaande in de bijstand zou er in 2024 36 euro per maand vooruitgaan, maar omdat de energietoeslag stopt, betekent dat een achteruitgang van ongeveer 70 euro per maand. Door de verdwijning van het prijsplafond en de energietoeslag, moet je dus rekenen op hogere energiekosten onder de streep.

Financiële steun voor de minima

Hoewel de energietoeslag in 2024 verdwijnt, biedt de overheid minima andere tegemoetkomingen. “Het kabinet kiest vanaf 2024 voor gerichtere maatregelen. Naast de koopkrachtmaatregelen, stelt het kabinet opnieuw een bijdrage aan het Tijdelijk Noodfonds Energie beschikbaar, waar de meest kwetsbare huishoudens terecht kunnen als zij moeite hebben met het betalen van hun energierekening’’, vertelt de woordvoerder.

Prijzen van het prijsplafond

Het prijsplafond bestaat sinds 1 januari 2023, 0,40 eurocent voor stroom tot een verbruik van 2900 kilowattuur (kWh) stroom en 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 vierkante meter (m3) gas. Deze prijzen zijn inclusief de energiebelasting en btw. Het geldt heel 2023 voor alle huishoudens en afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet of een aansluiting op een warmtenet.

De energietoeslag in 2022 en 2023

De energietoeslag was één van de maatregelen van de overheid om de hoge energieprijzen te compenseren voor de mensen met een laag inkomen. Mensen met een netto maandinkomen (inclusief vakantiegeld), lager dan de drempel van 1.310,05 euro (alleenstaande) of 1.871,50 euro (samenwonend of gehuwd) netto per maand kwamen in aanmerking voor de energietoeslag. De gemeenten hadden in 2022 de mogelijkheid om 500 euro van de energietoeslag in 2023 alvast uit te keren. 

De energietoeslag van 2023 is nog niet (volledig) uitgekeerd door de gemeenten. Naar verwachting gebeurt dit in oktober of november aan alleenstaande mensen met een inkomen niet meer dan 1.434,79 euro en samenwonend die niet meer dan 2.049,70 euro netto per maand verdienen.