background branding

Zorgverzekering duurder in 2024: Hoe kun je besparen?

Zorgverzekering 2024.jpg

Uit de cijfers die tijdens Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, blijkt dat de zorgverzekering 2024 gemiddeld 12 euro per maand duurder wordt. Volgend jaar kost een zorgverzekering gemiddeld 149 euro per maand. Hoe kun je besparen? Radar zoekt dit uit.

Waarom wordt je zorgverzekering duurder?

Voordat we je vertellen hoe je kunt besparen op je zorgverzekering, gaan we eerst in op waarom je in 2024 meer moet gaan betalen. Wij vragen het Mirjam Prins, zorgverzekeringsexpert bij vergelijkingswebsite Independer.

‘’Mensen die in de zorg werken zijn belangrijk. Ze doen gewaardeerd werk en ze moeten een goed salaris krijgen. Behandelingen en zorgkosten worden duurder, mensen worden ouder en de vraag naar zorg neemt toe. De stijgingen komen eigenlijk vanwege deze redenen. Een combinatie van goede zorg en lage zorgpremies, met de inflatie die we nu meemaken, is onmogelijk’’, zegt Prins.

Besparen op je zorgverzekering

Hoewel je waarschijnlijk echt niet onder een hogere zorgpremie uit kan, zijn er toch manieren waardoor je kunt besparen op je zorgverzekering. Prins legt uit. 

‘’Je kan je eigen risico van 385 euro verhogen met 500 euro om de maximale korting te kunnen krijgen op je zorgpremie. Het is natuurlijk niet voor iedereen een goed idee. Als je toch in het ziekenhuis terechtkomt, moet je dus 885 euro zelf betalen. Het is heel slim als je dan een spaarpot hebt, dan kan je je eigen risico makkelijker betalen.”

Voorkom oververzekeringOok oververzekerheid voorkomen is een manier om de kosten te drukken.‘’Over het algemeen zijn mensen oververzekerd. Dat betekent dat veel mensen aanvullende verzekeringen hebben voor bijvoorbeeld de tandarts, huidtherapie of fysiotherapie, terwijl ze hier vaak geen of maar gedeeltelijk gebruik van maken. Dan kan je jezelf afvragen of het echt nut heeft om meer te betalen voor een aanvullende verzekering.Je kan ook in dit geval een spaarpot aanleggen om zelf deze extra kosten te betalen’’, legt zij verder uit.

Ga voor een kleinere verzekeraar

Tot slot heeft Prins nog een suggestie. ‘’Controleer ook de polis van minder bekende zorgverzekeringen. Zij zijn vaak goedkoper en verzekeren hetzelfde als grotere partijen. Als je niet voor de naam wilt betalen, kan je dat ook overwegen. Het is vaak wel zo dat zij minder opties hebben voor aanvullende pakketten. Als je alleen een basispakket neemt, is dat natuurlijk nooit een probleem.’'