Op vakantie? Dit moet je weten over het verzekeren van medische zorg

zorgbuitenland.jpg

Binnenkort op reis? Waar je ook heen gaat: het risico bestaat dat je onverwacht medische zorg nodig hebt. Maar ben je daar wel goed voor verzekerd? Dit moet je weten over de dekking van zorgkosten in het buitenland.

Elke Nederlander heeft werelddekking

Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering heeft werelddekking voor spoedeisende medische zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt of ernstig ziek wordt, worden de ziekenhuiskosten (deels) vergoed vanuit de zorgverzekering. Zorg die niet noodzakelijk is, wordt niet vergoed. 

Waarom soms deels? De zorgverzekeraar gaat uit van wat een behandeling in Nederland kost. “In Europa zijn die kosten grotendeels vergelijkbaar met die van Nederland”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond tegen Radar. Maar in bepaalde landen, zoals Oostenrijk en de Verenigde Staten, moet je flink bijbetalen. “Daar zijn de zorgkosten namelijk veel hoger.”

Ter vergelijking: in de Verenigde Staten kost de operatie aan een blindedarmontsteking 50.000 euro. In Nederland is die behandeling met 2.500 euro een stuk goedkoper. Als je niet aanvullend verzekerd bent, kan het zomaar zo zijn dat je het verschil uit eigen zak moet betalen.

Update

Verzekeraars waarschuwen voor hoge kosten

Verschillende reisverzekeraars laten in het Algemeen Dagblad weten dat zij zien dat Nederlanders vaak niet goed verzekerd zijn voor medische kosten in het buitenland. Dat kan voor grote problemen financiële problemen zorgen, zoals ook staat beschreven in dit artikel. Vooral zorg in landen als de VS en in privéklinieken is erg duur, dus lees je goed in voordat je gaat.

Een Europese zorgpas kan ellende voorkomen

Ga je op vakantie in Europa? Zorg dat je een European Health Insurance Card (EHIC) hebt. Deze vraag je gratis aan bij je zorgverzekeraar. Met de kaart kunnen hulpverleners in het buitenland zien dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg. Je hoeft dan geen geld voor te schieten als je hulp krijgt. 

De pas is geldig in de EU, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië. Buiten Europa kan het verschillen wat je nodig hebt om aan te tonen dat je verzekerd bent, zoals een 111-formulier of een verzekeringsverklaring. Informeer hierover bij je zorgverzekering.

Neem altijd een kopie mee van je laatste polisbladen van de reis- en zorgverzekering voor belangrijke gegevens en telefoonnummers, zoals van de alarmcentrale. “Zeker als je geen Europese zorgpas hebt”, adviseert de Consumentenbond.

Dit dekt de Europese zorgpas niet

Reddings- en repatriëringskosten

Als je in een ander EU-land ernstig ziek wordt of een ongeval krijgt en naar huis gebracht moet worden.

Particuliere gezondheidszorg

De kan de zorgpas alleen gebruiken voor gezondheidszorg van zorgaanbieders die aangesloten zijn bij het openbare zorgstelsel.

Geplande behandelingen

Ook dekt de zorgpas geen geplande behandelingen in een ander EU-land. 

Wees alert op privéklinieken

Daarbij is het belangrijk om te weten dat er een groot verschil zit tussen de kosten van een staatsziekenhuis en een privékliniek. Als je in een Oostenrijkse privékliniek belandt met iets relatiefs simpels als een gebroken been, betaal je 10.000 euro. In Nederland kost eenzelfde soort behandeling 3.000 euro. 

Ook in Spanje gebeurt het nogal eens dat toeristen in een privékliniek terechtkomen”, weet Donat. “Naast de hogere kosten in een privékliniek, is in een deel de Europese zorgpas ook niet geldig.”

In dat geval moet je zelf alle kosten voorschieten en na thuiskomst bij je verzekering vergoeding aanvragen. Hiervoor moet je de originele rekeningen toesturen, net als eventuele verwijsbriefjes en voorschriften. Je krijgt de zorg meestal slechts deels vergoed. 

Onderzoek of het waard is je aanvullend te verzekeren

Met bovenstaande informatie in gedachte, kun je zelf bepalen of je het waard vindt om je aanvullend te verzekeren. “Bepaal dit op basis van naar welk land je gaat en welke risico’s daar loopt”, zegt Donat. “Er zit een groot verschil tussen een ski- en een zonvakantie.”

Voor aanvullende verzekeringen zijn er verschillende opties. Zo kun je voor een aanvullende zorgverzekering kiezen, die bepaalde geneeskundige kosten in het buitenland dekt. Welke kosten dit zijn, verschilt per zorgverzekeraar.

Ook is het mogelijk een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten af te sluiten. Volgens de Consumentenbond heeft zo'n verzekering meer voordelen vergeleken met een aanvullende zorgverzekering. Bij een ziekenhuisopname komt namelijk meer kijken dan medische kosten, zoals reis- en verblijfkosten. Die worden niet door een aanvullende zorgverzekering gedekt, maar wel door een reisverzekering. 

In onderstaande tabel zie je welke aanvullende verzekering welke medische kosten dekt.

Aanvullende zorgverzekering

Reisverzekering

Extra vergoeding medische kosten, afhankelijk van het pakket bij je zorgverzekeraar. Voorbeeld: spoedeisende hulp tot 200 procent van het Nederlandse tarief.

Kosten van medisch vervoer naar Nederland, ook als je in Nederland niet opgenomen hoeft te worden.

Niet-spoedeisende zorg vooraf afgesproken met je zorgverzekeraar.

Re-evacuatie, bijvoorbeeld als je na medische hulp in het buitenland weer terug wil naar je vakantiebestemming.  

Kosten van medisch vervoer naar Nederland als je in Nederland meteen wordt opgenomen in een zorginstelling.

Extra reis- en verblijfskosten, bijvoorbeeld als iemand in het ziekenhuis belandt en de familie naar een hotel in de buurt verhuist of de vakantie moet verlengen.


Bronnen: Consumentenbond, Rijksoverheid, ANWB, Rabobank