Vakantie voor de deur? Zo kies je de beste reisverzekering

230622_reisverzekering.jpg

Je gaat op vakantie en neemt mee: een goede reisverzekering. Want hoe zorgeloos een reis ook ‘moet’ zijn, er kunnen zich altijd onverwachte problemen voordoen. En hoe je beter voor te bereiden dan een zorgvuldig samengestelde reisverzekering? Radar geeft je de beste tips & tricks. 

Voor je begint: sta eerst eens goed stil wat je precies allemaal wilt verzekeren. Denk daarbij aan de spullen die je meeneemt; zijn die heel waardevol of valt het mee? Wanneer je dit goed op orde hebt, loop je de onderstaande tips langs voor een goede keuze:  

1. Schat de waarde van je spullen

Wanneer je hebt bedacht wat je allemaal meeneemt en hoe veel waarde deze spullen bij elkaar hebben, kies je op basis daarvan een reisverzekering die deze waarde dekt. De verschillen onderling zijn soms best groot, dus kijk goed naar de basisdekking van de reisverzekering en bepaal of dit aansluit bij jouw inboedel. 

2. Stel zelf je reisverzekering samen

Dit sluit aan bij het vorige punt. Maar kies niet zomaar een standaard reisverzekering die al is samengesteld en jou een kosteloze vakantie belooft. Iedere vakantie en iedere situatie is uniek en bij een samengestelde reisverzekering loop je bovendien ook de kans dat je al voor allerlei zaken verzekerd bent, waardoor je anders dubbel betaalt. 

3. Check je andere verzekeringen

Loop dan ook je andere verzekeringen goed langs, voordat je je reisverzekering afsluit. Zo kunnen je (aanvullende) zorgverzekering, pechhulpservice en inboedelverzekering vaak al een groot deel van de eventuele kosten dekken. Zo ben je soms bij je zorgverzekering ook voor zaken in het buitenland verzekerd, en het zou zonde zijn hiervoor dubbel te betalen. 

Zorg ervoor dat je een reisverzekering zo samenstelt, dat deze enkel nog toevoegt wat je bij de andere verzekeringen nog mist. 

4. Voeg aanvullende zaken toe

Op basis hiervan kun je bepalen wat nog toegevoegd moet worden. Denk hierbij aan bijzondere sporten, wanneer je bijvoorbeeld op surfvakantie gaat, rechtsbijstand, ongevallen, of vervangend vervoer of verblijf. Afhankelijk van jouw specifieke vakantie kun je deze zaken nog toevoegen aan de standaard dekking van de reisverzekering die je kiest. 

5. Kortlopend of doorlopend?

Sluit je een reisverzekering enkel voor deze reis af, of meteen voor het hele jaar? Wanneer je vaker dan één keer per jaar op vakantie gaat, kies je over het algemeen beter een doorlopende reisverzekering. Wel is het goed om te letten op het soort vakantie; heb je veel aanvullingen nodig voor een specifieke vakantie, dan is het beter om dat voor nu los te boeken als je dat later niet nodig hebt. (denk bijvoorbeeld aan specifieke sportspullen die je alleen nu meeneemt)

Vergeet je annuleringsverzekering niet

Een annuleringsverzekering kun je soms direct afsluiten bij je reisverzekering, maar het is ook makkelijk om dit los te doen. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen of je een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering af wilt sluiten. Wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, sluit je beter een doorlopende annuleringsverzekering af. Maar boek je per jaar slechts één niet al te dure reis? Kies dan voor een kortlopende annuleringsverzekering. 

Ga tot slot altijd goed na bij een annuleringsverzekering wat gegronde redenen zijn om je reis te mogen annuleren. Op basis daarvan kun je vaak zelf goed inschatten of de annuleringsverzekering voor jou een voordelige keuze is of niet.