Gaatjes in T-shirts

Iedereen kent ze en iedereen heeft ze; die kleine irritante gaatjes die ineens in shirts verschijnen. Maar hoe komt het?

Het is een grote consumentenirritatie, die kleine gaatjes in je T-shirt die er plotseling zijn. Het shirt gaat ’s avonds gaatjesloos in de was en de volgende keer trek je het shirt uit de kast en blijkt het ineens kapot. Waar ze vandaan komen, is niet duidelijk, ze zijn er gewoon ineens.

En heel veel mensen hebben er last van. Dat bleek wel toen Radar 6 weken geleden een oproep deed. De Radar-app stroomde vol met foto’s van kapotte shirts. We besluiten verder onderzoek te doen naar het fenomeen en schakelen ons testpanel in. Bijna 40.000 mensen vulden de enquête in, maar liefst 82% kent het fenomeen van de gaatjes en 70% van de invullers heeft shirts met gaatjes in de kast liggen.

Kwaliteit van de stof

Maar waar ligt het nu aan? Dat vroegen we ook; een kleine groep mensen 6% van onze leden denkt dat het aan ongedierte kan liggen, zoals motten.

Een veel grotere groep 46%  denkt dat de oorzaak ligt in de kwaliteit van de stof.

We leggen het voor aan Marita Bartelet, textiel-deskundige.  Volgens haar begint het met de kwaliteit van de van de stof. Dat is opgebouwd uit vele facetten; van het katoen van de katoenplant tot het garen waarmee de stof geweven wordt.

De allersterkste stof wordt gemaakt van katoen met lange vezels en goed gesponnen garen.

Het lijkt erop dat dit bij onze testpanelleden niet het geval is, 64% heeft kledingstukken in de kast liggen, waar binnen een half jaar gaatjes in kwamen.

Toppunt van fast fashion

Volgens Marieke Eyskoot, mode-expert, is dat het toppunt van fast fashion, kleding die al na een half jaar stuk gaat. Fast Fashion is zo’n 15 jaar geleden ontstaan, doordat we voor steeds minder geld, steeds meer kleding gingen kopen.

Vroeger verschenen er ongeveer 2 collecties per jaar in de winkel lente / zomer en herfst / winter, tegenwoordig liggen 8 of 12 collecties in de winkel. En sommige winkels hebben zelfs elke twee weken een nieuwe collectie.

En de intrede van fast fashion lijkt gelijk op te gaan met het fenomeen gaatjes in je kleding. Ruim 60% van onze panelleden zegt nu meer gaatjes te hebben dan vroeger en volgens ruim 90% ligt het omslagpunt tussen nu en ongeveer 10 jaar geleden.

Wiskundedocent Karin den Heijer ergerde zich zo aan de gaatjes, dat ze haar eigen onderzoek ging doen. Ze heeft haar eigen kast doorgespit en een grafiek gemaakt waar de gaatjes in werden gezet. De gaatjes concentreren zich duidelijk op 1 plek, dus het kan volgens Karin den Heijer geen slechte kwaliteit van de stof zijn. Ze onderzocht ook andere oorzaken als het aanrechtblad of de autogordel, maar ook dat kon het niet zijn.

Volgens haar komt het door het schuren langs de rand van de broek. En daar kunnen de panelleden zich ook wel in vinden. 43% Van ons testpanel denkt, de oorzaak zit in het schuren langs riem, rits of knoop van de broek.

Mode-industrie ligt er niet van wakker

Opvallend is dat de mode-industrie niet wakker ligt van het probleem. Er is nog nooit onderzoek naar gedaan. Niet zo gek volgen Bartelet: als iemand al teruggaat naar de winkel, dan komt dat niet in de industrie terecht, daar zijn de aantallen veel te klein voor. Zowel H&M als C&A laten weten dat ze amper klachten terugkrijgen. Dat blijkt ook uit onze enquête, 83% geeft aan dat ze nooit zijn terug gegaan met hun kapotte T-shirt. Tijd voor verandering, want het is toch te gek dat een T-shirt soms naar twee keer wassen kapot is. Daarom: als jij je hier ook aan stoort. Ga terug met je shirts als ze nog geen jaar oud zijn. Wij horen graag je ervaringen, dan gaan wij onderzoeken wat hier aan de hand is. Wordt vervolgd.