Game 'Shitzooi' tegen gevaren van sexting krijgt Hein Roethofprijs

sexting-prijs-28062019.jpg

Het Katwijkse jongerenproject Shitzooi dat jongeren waarschuwt voor de gevaren van sexting heeft de Hein Roethofprijs gekregen. Via een game worden jongeren tussen de 12 en 15 jaar erop gewezen dat pikante foto’s en sexy filmpjes via sociale media sneller worden gedeeld dan zij denken. In combinatie met voorlichting op scholen moet dat ervoor zorgen dat minder jongeren slachtoffer worden van sexting.

In Shitzooi belandt een gewaagd filmpje dat het meisje Juul ooit naar haar vriendje stuurde op diverse pornosites. Op speciaal voor het spel aangemaakte accounts op sociale media kunnen scholieren de personages rond Juul bekijken en zien welke foto's die mensen hebben gepost en welke andere personen ze verder allemaal volgen. Ook zijn op een groot scherm de politieverhoren te volgen. De game eindigt niet altijd hetzelfde. Het verloop hangt af van de keuzes die spelende scholieren maken. Shitzooi is een project van politie-eenheid Den Haag, welzijnsorganisatie Welzijnskwartier, Bureau Halt, Sociaal-TV en het Andreas College Katwijk.

Prijs van 10.000 euro

De Hein Roethofprijs geeft landelijke bekendheid aan verfrissende projecten om criminaliteit te voorkomen. De prijs, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden, wordt elke twee jaar uitgereikt. Eerder wonnen onder meer een Tilburgs project tegen woninginbraken en een initiatief om voormalig gedetineerden weer een plekje in de samenleving te bezorgen de prijs.

Bron: ANP