Gastouders krijgen binnenkort vaker inspectie over de vloer

19112021Gastouder.jpg

Gastouders zullen binnenkort vaker worden gecontroleerd. Op dit moment kan elk jaar minimaal 5 procent van de gastouders, die kinderen opvangen, een inspectie verwachten. Maar deze steekproef moet omhoog naar minimaal 50 procent van de gastouders per jaar, meldt het ministerie van Sociale Zaken. Het is de bedoeling dat iedere gastouder minimaal eens in de drie jaar wordt geïnspecteerd op kwaliteit, veiligheid en hygiën

Om het toezicht te kunnen opvoeren, had het demissionaire kabinet al aangekondigd om 6,4 miljoen euro jaar beschikbaar te stellen aan de gemeenten.

Norm in wet vastleggen

Het ministerie wil de nieuwe norm in de wet vastleggen, zodat gemeenten er ook echt aan kunnen worden gehouden. Gemeenten hoeven daarop niet te wachten en kunnen het toezicht volgend jaar al uitbreiden, is de oproep van staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en de koepelorganisatie van gemeenten VNG.

Gastouders werken vaak in hun eigen huis of in het huis van ouders die de opvang willen. Aan het gastouderschap zijn wel eisen verbonden, zo moet een gastouder minimaal mbo2-niveau en een kinder-ehbo-diploma hebben.

Bron: ANP