Gebruik jij Marktplaats? Pas op voor oplichtingstruc met 'PostNL'-verzendlabel

marktplaats_postnl_radar_20201108.png

Verkoop jij weleens iets op Marktplaats? Dan moet je weten dat oplichters sinds enige tijd een nieuwe oplichtingstruc gebruiken om jou je geld afhandig te maken. Hoe het werkt? Dat lees je hier.

De zolder uitgemest, extra ruimte nodig in je kledingkast of uitgekeken op die oude platen? Er zijn tal van redenen te verzinnen waarom je bepaalde spullen te koop aanbiedt op een online handelsplatform.

Helaas weten ook oplichters dat maar al te goed, en daarom waarschuwen we je graag even voor een vrij nieuwe oplichtingstruc. Een op de vijf gebruikers van online handelsplaatsen wordt namelijk weleens opgelicht, waarvan 81 procent op Marktplaats. 

Deze truc begint op Marktplaats, vanwege het grote aantal gebruikers een interessant jachtterrein voor kwaadwillenden. Nietsvermoedende verkopers worden door een zogenaamde koper naar een verzendmodule gelokt in de huisstijl van PostNL. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. Helaas zit het toch echt anders.

Hoe werkt deze oplichtingstruc precies?

Je hebt een advertentie op Marktplaats gezet en al gauw is het raak: een potentiële koper benadert je met een interessant tegenbod of gaat zelfs direct akkoord met je vraagprijs. De koper stelt via de Marktplaats-chat voor om het gesprek op WhatsApp voort te zetten. Als excuus wordt aangewend dat dat nu eenmaal sneller en handiger is, maar in werkelijkheid hoopt deze zogenaamde koper buiten het zicht van Marktplaats te communiceren.

Ga je op het voorstel in? Dan ontvang je binnen de kortste keren een link via WhatsApp die verwijst naar een pagina in de huisstijl van PostNL. Daar zie je vervolgens onderstaande tekst:

Nieuw betaalmiddel

'Om het makkelijker voor onze gebruikers te maken heeft Marktplaats in samenwerking met PostNL een nieuw betaalmiddel gemaakt voor kopers en verkopers. U kunt nu simpel de verzendkosten en dergelijke direct betalen aan PostNL.'

Dat lijkt allemaal zeer handig: de deal is beklonken, je kunt direct even de verzendkosten betalen en klaar ben je. In onderstaand voorbeeld gaat het om de url zelfregelen-verzendlabel.com/postnl/postNL.php, maar er zijn verschillende variaties te verzinnen.

Het domein is in ieder geval niet van PostNL of van Marktplaats: trekken we het domein na, dan zien we dat de website pas sinds 6 november bestaat en dat alle informatie over de eigenaar van het domein is verborgen. Uiteraard is dat geen goed teken.

De nagemaakte website ziet er als volgt uit:

Privéadres

Je hebt zogenaamd de keuze tussen een privéadres en een PostNL-pakketpunt in de buurt. De naam die bij het privéadres wordt genoemd, is een verzinsel, en de genoemde adresgegevens worden ook misbruikt. Daarom hebben we deze informatie in bovenstaande afbeeldingen geblurd.

Denk je de verzendkosten te betalen? Dan zie je een rijtje van – in dit geval – negen banken. Achter elk van deze banken zit een verwijzing naar een nagemaakte inlogomgeving van de betreffende bank. En log je in? Dan gaan oplichters in een handomdraai met je geld aan de haal. Doe dit dus niet.