background branding

Gebruiken ziekenhuizen hun parkeertarieven als melkkoe?

Meestal bezoek je niet iemand voor de lol in het ziekenhuis. Des te vervelender als je aan het einde van je bezoek geconfronteerd wordt met hoge parkeerkosten - soms wel 36 euro voor een hele dag. Dan loopt het flink in de papieren als je vaak naar het ziekenhuis moet.

De kosten voor parkeren bij ziekenhuizen verschillen per locatie. Nine Kooiman van de SP noemt de parkeertarieven een melkkoe voor de ziekenhuizen en pleit daarom voor het afschaffen ervan. Ze licht haar plan toe in de studio.

Een ziekenhuisbezoek is meestal al niet leuk, des te vervelender als je aan het einde van je bezoek geconfronteerd wordt met hoge parkeerkosten. Soms betaal je wel 45 euro voor een hele dag. Dan loopt het flink op als je regelmatig naar ziekenhuis moet. De kosten voor parkeren bij ziekenhuizen verschillen per locatie. Tweedekamerlid Nine Kooiman van de SP noemt de parkeertarieven een melkkoe voor de ziekenhuizen en pleit in de studio voor het afschaffen ervan.

Top 3 hoogste parkeertarieven ziekenhuizen

Ziekenhuisbezoekers zijn in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) Oost in Amsterdam per uur maar liefst 4 euro kwijt. Het VUmc in Amsterdam en het Havenziekenhuis in Rotterdam staan met 3,53 euro en 3,20 euro per uur op plek 2 en 3 van de duurste parkeergelegenheden bij ziekenhuizen. Als het om dagkaarten gaat ben je met 45 euro het duurst uit in het Havenziekenhuis, bij het OLVG kost een dagkaart 36 euro en bij het VUmc moet je 30 euro neerleggen voor een dagje parkeren.Lees hier de reactie van het OLVG

De website Kortingscode.nl deed al eerder onderzoek naar parkeertarieven bij ziekenhuizen, meer hierover kun je vinden op hun website.

Gratis parkeren

Er zijn slechts een paar ziekenhuizen waar gratis geparkeerd kan worden. De ziekenhuizen zijn het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen, het Refaja in Stadskanaal, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en VieCuri Medisch Centrum in Venray.

Parkeerkosten vergoed door zorgverzekering of belastingdienst?

Veel mensen denken dat ze hun parkeerkosten kunnen declareren bij hun zorgverzekeraar, maar dit is niet het geval. De basisverzekering dekt wel de reiskosten van en naar het ziekenhuis voor bepaalde patiëntgroepen. De Belastingdienst laat onder bepaalde voorwaarden aftrek toe van vervoerskosten bij ziekte of invaliditeit en reiskosten die patiënten en hun gezinsleden maken vanwege regelmatig ziekenhuisbezoek.