Gebruikers van partydrug ketamine lopen risico op een stoma

061221 wit poeder.jpg

De Vereniging voor Urologie maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van de partydrug ketamine onder jongeren. Het gebruik van het middel leidt vaak tot aantasting van de blaas. Met als mogelijke consequentie het verwijderen van de blaas en het plaatsen van een stoma, zo meldt Nieuwsuur.

Uroloog Bart van Bezooijen ziet in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort steeds meer ketaminegebruikers op zijn spreekuur. 'Zo'n tien gebruikers dit jaar met blaasproblemen.' Als voorzitter van de Vereniging voor Urologie merkt Van Bezooijen dat dit overal in het land speelt. 'Niet alleen in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam, maar collega's in het hele land melden meer blaaspatiënten als gevolg van ketaminegebruik.' Volgens de uroloog leidt dat vaak tot ernstige complicaties.

'Onder jongeren het gebruik bijna verdubbeld'

Het instituut, dat onderzoek naar drugsgebruik doet, Trimbos meldt het volgende tegen de NOS. 'Het gaat om een relatief klein deel van alle volwassenen, maar in bepaalde groepen ligt het gebruik wel hoger', zegt onderzoeker Margriet van Laar. 'Zo is onder jongeren het gebruik bijna verdubbeld: van 12 procent in 2016, naar 22 procent in 2020, ongeveer op het niveau van amfetamine en cocaïne. En gezien de ernstige gezondheidsrisico's van ketamine volgen we de toename op de voet.'

Uit de Nationale Drugs Monitor van het insitituut blijkt dat tussen 2018 en 2020 het aantal ketaminegebruikers bijna is verdubbeld, van respectievelijk tachtigduizend naar 130.000 gebruikers. 

Bron: ANP, NOS