Gedenkteken besteld bij steenhouwer, maar die zwijgt als het graf | Radar Checkt!
Van Wijngaarden Gedenktekens, een bedrijf dat gedenkstenen verkoopt in regio Den Haag, lijkt sinds 2020 nauwelijks meer te leveren. Tientallen gedupeerden meldden zich bij Radar. Hun schade loopt soms wel op tot 1600 euro. De meeste van hen bestelden een aanpassing aan een bestaande steen, die nooit wordt geleverd. Verslaggever Fons Hendriks zoekt uit wat er aan de hand is bij Van Wijngaarden.
In de uitzending van 28 maart zei Fons dat de website van Van Wijngaarden Gedenktekens (vanwijngaardennatuursteen.nl) uit de lucht was. Echter, de website is nu weer te bezoeken. Er staat ook een 'waarschuwing' op dat er namens Van Wijngaarden valse e-mails en berichten worden gestuurd en telefoongesprekken worden gevoerd. Let op, want deze waarschuwing is onjuist.
Van Wijngaarden Gedenktekens is een steenhouwerij die gespecialiseerd zou zijn in de verkoop van grafstenen. Daarnaast zou het bedrijf ook bestaande stenen vernieuwen, door bijvoorbeeld de belettering te vernieuwen. Het bedrijf is actief sinds 2001 en lijkt vroeger gewone zaken te hebben gedaan, maar sinds enkele jaren levert het diensten en producten niet meer.
Honderden euro’s betaald, maar geen dienst geleverd
Een van de gedupeerden is Renee Dubois. Ze bestelde in november 2021 voor meer dan 1600 euro aan aanpassingen aan een bestaande gedenksteen. Na een vooruitbetaling hoort ze niets meer van het bedrijf. Renee: ‘Ze hebben de opdracht aangenomen, maar zijn van de aardbodem verdwenen.’ Ze vindt het confronterend dat alleen haar moeder nog op het graf staat vermeld: ‘Het was fijn geweest als beide namen van mijn ouders op de steen hadden gestaan. Ik vind oplichting überhaupt al een toestand, maar in deze branche vind ik het echt verschrikkelijk.’
Na één telefoontje van Fons aan Van Wijngaarden krijgt Renee plotseling een bericht van Van Wijngaarden. ‘Wellicht wenst u geen gebruik meer te maken van onze diensten? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Dan storten wij uw betaling binnen 14 dagen terug.’ Renee is de enige gedupeerde die haar geld terug heeft. Het lijkt er sterk op dat de tussenkomst van Radar hier de oorzaak van is. Tientallen andere gedupeerden hebben nog altijd niets vernomen.
Klachten over gedenksteenverkoper zijn bekend bij begraafplaatsen en gemeente
Verschillende begraafplaatsen leveren geen vergunningen meer aan Van Wijngaarden. Zo ook Stichting R.K Begraafplaatsen. De directeur A.G. Oranje zegt: ‘Het feit dat de firma Van Wijngaarden moedwillig opdrachten en geld aanneemt, wetende dat de werkzaamheden door hen niet kunnen worden uitgevoerd, is wat ons betreft verwerpelijk. In onze branche spelen verdriet en emoties een grote rol en dat op deze wijze met mensen wordt omgegaan vinden wij onacceptabel. Wij hopen dan ook dat deze praktijken gestopt kunnen worden.’
Daarnaast geeft de Gemeente Leidschendam-Voorburg ook aan dat het aantal klachten over Van Wijngaarde de laatste jaren is toegenomen. Zij waarschuwen mensen om geen zaken te doen met dit bedrijf.
Contact met Van Wijngaarden is praktisch onmogelijk
Fons gaat langs op de bedrijfslocatie van Van Wijngaarden. Die blijkt verlaten. Na een bezoek aan nog twee andere vestigingen waar niemand aanwezig is, bezoekt Fons ook het huisadres van de eigenaren Debbie en Luuk. Als Debbie hem ziet aankomen, schiet ze vlug naar binnen. Ze licht niet toe waarom het bedrijf niet levert en gedupeerden niet terugbetaalt. Dat blijft onduidelijk.