Gedupeerd door de spaartaks? Toch hoop op compensatie

Spaartaks Marnix van Rij.jpg

Betaalde jij te veel belasting over je spaargeld, dan word je mogelijk toch gecompenseerd. Het AD meldt dat Marnix van Rij, staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, getroffen spaarders een juridische kans leent om compensatie te krijgen.

Je kunt deze compensatie krijgen door ambtshalve vermindering van de aanslag aan te vragen. Als je kunt aantonen dat je teveel spaartaks hebt betaald, kun je in aanmerking komen voor terugbetaling van het teveel betaalde belasting, liet Van Rij weten in de podcast Betrouwbare Bronnen.

Niet alle gedupeerde compenseren

De staatssecretaris had recent gezegd dat alleen spaarders die bezwaar hadden gemaakt tegen de spaartaks recht hadden op compensatie.  Het kabinet vond het niet kunnen om alle gedupeerden te compenseren. Dat zou namelijk vier miljard euro gaan kosten. 

Geld terug over 2017

Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers (BvB), liet in het AD weten blij te zijn.  'Het lijkt erop dat de staatssecretaris gedupeerde spaarders iets wil bieden. Dat is verheugend, we hadden niets meer verwacht.’ Als je geld terug wil over 2017 moet je snel wezen. ‘Je kunt maximaal vijf jaar na de aanslag nog verzoeken om een ambtshalve vermindering’, waarschuwt De Vries. 

Bestolen door de overheid

Volgens de Hoge Raad had de overheid geld gestolen van ruim een miljoen spaarders. Deze mensen hadden meer belasting betaalt over hun spaargeld dan ze aan rendement hadden ontvangen. Toch werden niet alle mensen gecompenseerd. 

Individueel bezwaar

Sinds 2017 moet je individueel bezwaar maken tegen een belastingaanslag. Daarom moest de overheid alleen de 60.000 mensen te compenseren die over de aanslagen 2017 tot 2020 bezwaar hadden gemaakt. 

Dit ten ongenoegen van gedupeerde spaarders. Ze hadden het gevoel dat de overheid kon stelen zonder het recht te hoeven zetten. Daarnaast had het kabinet volgens hen nooit duidelijk laten weten dat je individueel bezwaar moest maken. 

Bron: AD