Vergeten belastingaangifte te doen: krijg je een boete?

10052022 belastingdienst.jpeg

Wat gebeurt er als je de deadline van de belastingaangifte niet haalt, of helemaal geen aangifte doet? En hoe snel krijg je bijvoorbeeld een boete, en hoe hoog is die dan? Radar belde met een woordvoerder van de Belastingdienst.

Herinneringsbrief

Als je de deadline van 1 mei hebt gemist, krijg je eerst een herinneringsbrief. "Die brief heeft als dagtekening 7 juni en valt dus die dag of iets later bij je op de mat", zegt de woordvoerder. Je krijgt dan een nieuwe deadline om toch nog je belastingaangifte te regelen. Het ontvangen van een herinneringsbrief heeft geen financiële of andere gevolgen voor je.

Als je hier ook geen gehoor aan geeft, krijg je een aanmaning. "Deze brieven hebben 31 juli als dagtekening en komen dus rond die datum bij je binnen." De Belastingdienst geeft je nog tien dagen om aangifte te doen, vanaf de datum die vermeld staat op de aanmaning. Als deze deadline is verlopen kun je geen uitstel meer aanvragen. Houd hier dus rekening mee. "Ook voor de aanmaning worden geen kosten gerekend."

Boete

Als er tien dagen na de aanmaning nog steeds geen aangifte is binnengekomen, krijg je een verzuimboete. "Als mensen helemaal geen aangifte insturen, dan maken wij een schatting van het inkomen. Op basis van deze schatting leggen we een aanslag op en een verzuimboete van 385 euro. Doet iemand vaker te laat aangifte, dan kan de boete zelfs oplopen tot 5.514 euro", zo stelt de woordvoerder. Als je zelf niets opgeeft, zal de Belastingdienst een schatting van je inkomen maken. De schatting is vaak hoger dan je werkelijke inkomen.

Er bestaat daarnaast ook een 'vergrijpboete'. Deze boete wordt opgelegd als je opzettelijk geen aangifte doet of inkomsten achterhoudt. De hoogte daarvan varieert:

  • 50 procent van het verzwegen bedrag bij opzet
  • 25 procent ​​van het verzwegen bedrag bij grove schuld

In box 3 (vermogen, spaargeld en beleggingen) zijn er hogere boetes:

  • 150 procent bij opzet
  • 75 procent bij grove schuld

Bron: Belastingdienst