Geen goede mondzorg in verpleeghuizen

tand_780_1207.jpg

In Nederlandse verpleeghuizen voor mensen met een verstandelijke handicap schiet de mondzorg nog tekort, dit blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De inspectie onderzocht veertien zorgaanbieders, waarvan slechts twee voldoen aan alle getoetste normen. Volgens de IGZ hebben medewerkers vaak onvoldoende kennis over goede mondzorg in de gehandicaptenzorg. Ook wordt er niet goed bijgehouden hoe vaak patiënten naar de tandarts of mondhygiëniste gaan. Doordat bevindingen van de tandarts niet goed worden geregistreerd kan de dagelijkse mondzorg hier niet op worden aangepast.

Gebitsproblemen

Goede mondzorg is in de gehandicaptenzorg extra belangrijk omdat mensen met een verstandelijke beperking meer problemen hebben met hun gebit dan andere mensen. Daarnaast kan pijn in de mond gedragsproblemen veroorzaken. Het tandenpoetsen bij mensen met een verstandelijke beperking is voor medewerkers vaak niet makkelijk. Vaak is hier verzet tegen.

Hierdoor hebben mensen met een verstandelijke beperking meer kans op tandvleesontsteking en gaatjes. 'Goede mondzorg kan behalve klachten aan het gebit ook problemen voorkomen als ondervoeding, spraakgebrek, en andere gezondheidsklachten', aldus de IGZ.

De inspectie wil dat zorgaanbieders meer gaan investeren in de scholing van medewerkers.

Bron: ANP