Geen reden voor verbod borstimplantaten

implantaat_01.jpg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verzoek om siliconen borstimplantaten te verbieden terecht afgewezen.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

Gezondheidsrisico's

Volgens de rechter zijn de gezondheidsrisico's niet ernstig genoeg om de implantaten te verbieden. De Stichting voor vrouwen met Siliconenimplantaties (SvS) eiste in juni vorig jaar dat de behandelingen met siliconen borstimplantaten voorlopig stilgelegd zouden worden totdat bewezen is dat er geen negatieve gezondheidseffecten kleven aan de ingrepen.

Verband tussen implantaten en klachten

Volgens de SvS, die ruim 3000 klachten binnenkreeg van behandelde vrouwen, bestaat er duidelijk een verband tussen de implantaten en aandoeningen en klachten, zoals gewrichtsklachten, auto-immuunziekten en kanker.

Gevoelig moment

De uitspraak komt op een gevoelig moment. Eind september werd bekend dat implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed niet meer gebruikt mochten worden in Europa. Bij een fabriekscontrole bleek dat er onder meer glasvezeldeeltjes op de borstimplantaten zaten die daar niet thuis horen. De gezondheidsrisico's daarvan zijn nog altijd niet bekend. De IGZ gaf destijds aan dat in kaart gebracht zou worden hoeveel van deze implantaten in Nederland zijn ingebracht. Maar hier heeft de inspectiedienst nog altijd geen uitsluitsel over gegeven.

De SvS overweegt in hoger beroep te gaan. 'We zijn de uitspraak nog aan het bestuderen, we hebben meerdere opties', laat Tom Barkhuysen, advocaat van de stichting weten.

Bron: ANP